Hatalmas robbanást észleltek az Ophiuchus galaxisklaszterben


Sz Marci (15éves) - 2 éve

Az univerzum, ember által megfigyelt eddigi legnagyobb robbanását észlelték a napokban a Földtől mintegy 390 millió fényév távolságra lévő Ophiuchus galaxisklaszterben a NASA kutatói. A szokatlan jelenséget minden bizonnyal egy fekete lyuk összeomlása okozta.

Persze ilyen távolságból a hagyományos távcsövekkel nem érzékelhető még egy ilyen mértékű változás sem, így az erre vonatkozó adatok rádióhullámok és röntgensugarak segítségével jöhettek csak létre.

A NASA Chandra Röntgenmegfigyelő Intézete ugyanis az ESA XMM-Newton, a Murchison Widefield Array, és az Óriás Metrewave Teleszkóp adatai alapján számolt be az óriásrobbanásról.

A galaxis klaszterek az univerzum legnagyobb, gravitáció által összetartott rendszerei, amelyek többezer egyedi galaxist, sötét anyagot és forró gázt is tartalmaznak.

A forró gáz a fény nagy részét röntgensugárzás formájában adja ki, az ábrán a Chandra röntgenadatai rózsaszínűek / kép: NASA

A látványos folyamat a több ezer csillaghalmazt magába foglaló Ophiuchus flaszter központi galaxisában történt, amely korábban egy szupermasszív fekete lyukat tartalmazott. Az innen kiinduló detonáció első jeleit egyébként már 2016-ban észlelték a NASA-nál, bár az idő ezen megfigyelésnél meglehetősen relatív. Olyan messze volt ugyanis ez a robbanás, hogy mire a jeleit észleltük már réges régen lezajlott a teljes folyamat.

Ez azt jelenti, hogy amit látunk és amit most jelenként élünk meg az tulajdonképpen már a nagyon távoli múlt.

Gondoljunk csak bele egy pillanatra: ha most valaki minket figyel a Naprendszeren kívülről, akkor ha elég közel van a Földhöz, láthatja a dinoszauruszokat….

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved