Internet az űrből – Tiltakoznak a csillagászok a 12 ezer műhold miatt


Gajdos Marcell (17éves) - 2 éve

400 műholdtól már működőképes a Starlink névre keresztelt szolgáltatás, amely alacsonyabb árakat, gyorsabb szolgáltatást és stabilabb kapcsolatot ígér az internetezőknek, de a csillagászok aggódnak a rengeteg fénylő pont miatt.

A SpaceX, az Elon Musk nevével fémjelzett űrtechnikai cég már jól ismert merész terveiről, amiket rendszerint képes is megvalósítani. Kiváló iskolapéldája ennek a műholdak fellövési költségét töredékére csökkentő Falcon 9-es rakéta, amelynek nagy vívmánya, hogy a gyorsítórakéták képesek a földre a mesterséges intelligencia segítségével, emberi beavatkozás nélkül is visszatérni. 

A jelenleg 550 kilométer magasságban keringő első 60 műholdat 2019. májusában lőtték fel az ominózus Falcon 9-el a floridai Kennedy Űrközpontból.

A kívánt magasság elérése után ezek saját ionhajtóművük segítségével foglalták el a pozíciójukat az égbolton, jelenleg pedig már 180 műhold kering a kijelölt pályán. A szolgáltatás elindulását a cég egyébként már az idei évre prognosztizálja, amelyhez még legalább négy kilövésre lesz szükség. Az amerikai bankároktól a mongol nomádokig mindenki számára elérhető szolgáltatásról konkrétumokat előreláthatólag az év vége felé hoznak majd nyilvánosságra.

Amit valószínűsíthetünk eddig, hogy az országhatárok helyett inkább nagyobb földrajzi egységek alapján történhet majd az árazás, abban az esetben, ha nem lesz egyetlen árcédula mindenki számára. Az eddigiek alapján a projekt túl szép hogy igaz legyen, de a csillagászok rögtön visszahúzták az álmodozókat a földre, és közölték, hogy a földi teleszkópok munkáját már a jelenlegi 180 műhold is nagyban megnehezíti, a tervezett 12 ezer pedig konkrétan ellehetetlenítené.

A fénylő műholdflottától ugyanis nem látni a messzebb lévő objektumokat.

Jelen pillanatban a csillagászok, létszámuknál fogva behozhatatlannak tűnő hátrányban vannak az olcsó internetre áhítozók ellenében, hiszen a SpaceX engedélyt kapott az Egyesült Államok kormányától 12 ezer darab műhold fellövésére, amellyel úgy tűnik élni is fognak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved