Isaac Newton a pestis miatti home office-ban volt a legtermékenyebb


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Éppen egy hete annak, hogy bezártak az általános és középiskolák, így mostanra már remélhetőleg mindenhol alkalmazkodtak az otthoni oktatás kihívásához a tantestületek. Ennek ellenére azonban előfordulhat, hogy a nap nagy része teljesen eseménytelenül telik a lakásban.

Ez a hirtelen jött szabadidő egy idő után akár nyomasztóvá is válhat, pedig simán a javunkra fordíthatjuk a digitális oktatás adta szabadságot.

Isaac Newton például alig volt 23 amikor a pestis miatt bezárt a Cambridge-i Egyetem, ő pedig a családi birtokon szigetelte el magát a lakosságot megtizedelő járványtól.

Newton önkéntes karanténja ráadásul több mint egy évig tartott, de mivel folyamatosan olvasott, tanult és kísérletezett, valószínüleg nem kínozta nagyon az unalom.

Ezt a feltevést az is bizonyítja, hogy ez volt életének egyik legtermékenyebb időszaka. Ekkor kezdett mélyrehatóan foglalkozni a gravitációs vonzással és a differenciálszámítással, de egy prizmával kísérletezgetve arra is rájött, hogy az azon megfigyelhető színek valójában az áthaladó fehér fény alkotóelemei.

A home office-ban töltött időszakban odáig jutott az elmélkedésben, hogy sikerült kiszámítania a Föld körül keringő Hold pályáját is. Később a Trinity College tanára lett, majd két évvel ezután -tehetsége előtt meghajolva- egykori tanára lemondott a javára a katedráról, így professzorrá léptették elő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu, wikipedia.org

képek: Wikimedia Commons

 

2017 Kidsnews | All rights reserved