Keszthelyi Vivien: egy ilyen álomért teljesen másképp kell élnem, mint hasonló korú társaimnak


Gajdos Marcell (17éves) - 2 éve

Keszthelyi Vivien legutóbbi cikkünkben karrierjének kezdetéről mesélt nekünk, így kiderült, hogy alig volt tizenhárom, amikor először versenyautóba ült. A több száz lóerő megzabolázásához azonban tekintélyes fizikumra és kiemelkedő mentális képességekre van szükség, így jogosan merül fel a kérdés: 13 évesen hogyan tett szert ezekre?

Vivien szerint a kulcs az elhatározás.

“Elhatároztam, hogy az autósport lesz az életem, egy ilyen álomért teljesen másképp kell élnem, mint hasonló korú fiatal társaimnak.

Amikor 14 évesen az Audi Sport Racing Academy tagja lettem, ezzel együtt vállaltam a teljesen más életvitelt is az edzőteremen, és azon kívül is. Kevesen tudják, hogy milyen mentális felkészültség, erőnlét kell ehhez a sportághoz.”

Nyílt titok, hogy biológiai okok miatt általánosságban véve a nők nem képesek olyan fizikai teljesítményre, mint a férfiak. Erre Vivien kanyarról kanyarra rácáfol, hiszen több tucat profi férfi versenyzőt utasított már maga mögé pályafutása során. A közelmúltban azonban stabilan emelkedik a nők száma és elfogadása motorsportos berkeken belül, a folyamatnak pedig első generációs versenyzőként Vivien szeretne az élén járni.

“Az autósport alapvetően egy férfias sportág és nem minden kislány nő fel úgy, hogy jobban foglalkoztatja az autók működése, mint bármi más. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a női versenyzők száma egyre emelkedik, amihez pozitív példát mutatva szeretnék én is hozzájárulni.”

Susie Wolff, aki maga is Forma 1-es tesztpilóta volt a Williamsnél, és jelenleg a Venturi Formula E csapatának a vezetője nevéhez fűződik a “Dare to be different” program. A fő cél a nők motorsportbeli helyzetének javítása, és a lehető legtöbb női autóversenyző és versenymérnök kinevelése. Ennek keretei között tart Viven hazai és nemzetközi előadásokat, melyek célja az érdeklődők pontos informálása és lelkesítése.

“Hazai előadások mellett nemzetközi előadásokat tartok és a már említett pozitív példával igyekszem inspirálni azokat a leendő női mérnököket, szerelőket, csapatvezetőket és versenyzőket, akik a motorsportban szeretnének dolgozni. Fontos, hogy tisztában legyenek az előttük álló kihívásokkal, valamint azzal, hogy ha igazán akarják, akkor bármit elérhetnek. Mint azt már sokan bizonyították, a nőknek is van helye ebben a sportágban.”

A fiatal versenyzőlányok kinevelésén kívül Vivien olyan gyerekeknek is szeretné javítani a kilátásait, akiknek társadalmi helyzetük miatt segítségre van szükségük.

Egészen a szülőszobánál kezdi a munkát, ugyanis a csecsemőhalandóság és a csecsemőkori immunizáció visszaszorítását tűzte ki személyes céljául a UNICEF Bajnokaként. A program célja az adománygyűjtés mellett a figyelemfelhívás is, így nem ritka, ha országszerte óriásplakátokon is szerepel.

“Szeretném, ha minél több emberhez eljutna az üzenetem, mely kicsit sajátosan, példámon keresztül hívja fel a segíteni szándékozó emberek figyelmét. Ehhez a kampányban többek között szeretném hangsúlyozni, hogy minden gyermek megérdemli, hogy felnőjön és bajnok legyen!”

Az évek során sok ember keresztezte útját vagy keréknyomait de talán a legérdekesebb utasa Magyarország miniszterelnöke volt.

Az élményautózásra a Zalazone tesztpálya megnyitóján került sor, ennek nyomán pedig Vivien rávilágított a pilóta és utas közötti bizalomra, hiszen ilyen sebességeknél a jobb egyben ülő élete a vezető kezében van, egy apró hiba és végzetes lehet. 

“Ahhoz, hogy élvezze valaki, ki kell alakulnia egy bizalomnak a pilóta és az utasa között. Természetesen nem autóztam ki az R8-asból a maximumot, hiszen utasként az életét bízta rám, és tisztában vagyok vele, hogy ez mekkora felelősséggel jár. Ennek ellenére minél jobban igyekeztem átadni az érzést, az adrenalin löketet, ami versenyzés közben ér. Szerintem sikerült, és büszke vagyok rá, hogy ezt 18 évesen megtehettem. A végén a miniszterelnök úr azt mondta: már érti, miért nehéz ez a sport.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
2017 Kidsnews | All rights reserved