Kiszámoltuk: ennyibe kerül valójában az egyetem


kidsnews (127éves) - 2 éve

A középiskola utolsó éveiben szinte mindenkinél felmerül a kérdés: vajon hova tovább? Ha a döntés megszületett, a következő lépés a felvételi (vagy épp a munkába állás), azonban akkor sem dőlhetünk hátra, ha sikeresen felvettek minket az egyetemre, hiszen a neheze csak ezután jön. Mindamellett, hogy helyt kell állnunk a tanulmányaink során, még az új, ismeretlen közeggel is meg kell küzdenünk. És akkor még nem is beszéltünk az anyagi jellegű problémákról. 

A ponthatárok igen változatosak attól függően, hogy melyik képzést választjuk. Ha meg szeretnénk növelni esélyünket, megjelölhetünk költségtérítéses helyeket is.

Amennyiben ezt választjuk, jobb felkészülnünk rá, hogy mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ugyanis vannak olyan képzések, melyeknek tandíja egy kisebb vagyonnal is felér. Az alábbiakban felsorolunk néhány képzést, melyek esetén a költség egyetlen félévre értendő.

Annak, aki bölcsésznek jelentkezik az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), az önköltséges képzés félévente 300.000 forintba kerül, míg az intézmény informatikai karán valamivel többet, 350.000 forintot kérnek el a diákoktól. Hasonló összeggel kell számolnunk, ha műszaki pályára lépünk: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) villamosmérnöki szakán is 350.000 forintot számolnak fel.

Amennyiben művészi vénával rendelkezünk, és a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE) jelentkezünk, az sem lesz olcsó mulatság: a színművész és a színházrendező képzés is mintegy 950.000 forintba kerül. Ha orvosi pályára készülünk, még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk: a Semmelweis Egyetemen (SE) 1.350.000 forintba kerül az általános orvosi képzés.

A tandíj nem az egyetlen kiadás, amivel számolnunk kell: fiatal felnőttként ugyanis rengeteg egyéb költség is felmerül.

Amennyiben például nem megoldható az, hogy otthonról járjunk be az egyetemre, a lakhatásra is félre kell tennünk. Amennyiben kénytelenek vagyunk a kiválasztott városunkba költözni, két opciónk van: vagy kollégiumba, vagy albérletbe kell költözünk. Természetesen az előbbi a legolcsóbb megoldás, ebben az esetben havonta általában 15-20 ezer forint körüli összeggel kell számolnunk. Egy teljes lakást kibérelni rendkívül drága manapság, így a legtöbben ezt nem engedhetik meg maguknak. Költséghatékony megoldás azonban, ha többen bérlünk együtt lakást, vagy csupán egy szobát veszünk ki. A havi költség ilyen esetben 50-70 ezer forint körül mozog.

A következő tényező, amellyel mindenképp számolnunk kell, az étkezés, melynek összege nagyban függ attól, hogy kész ételeket vásárolunk, vagy magunkra főzünk. Ez utóbbi ugyan olcsóbb lehet, azonban az egyetemi pörgés mellett sokszor nem marad időnk és energiánk arra, hogy minden napra főzzünk. Ebben az esetben jó megoldást jelenthetnek a menzák, ahol olcsó, de minőségi ételeket vásárolhatunk, így átlagosan 1000-1500 forinttól már hozzájuthatunk egy menühöz. A legrosszabb, amit tehetünk, ha rendre gyorsétteremben eszünk, ezek az ételek ugyanis nem csak, hogy drágák, de hosszú távon egészségtelenek is. Amennyiben nem dorbézolunk, átlagosan havi 30-40 ezer forinttal kell számolnunk az étkezési kiadásokra.

A már említett költségeken kívül még sok mindenre kell gondolnunk, ilyen például az utazás is. Budapesten jelenleg a havi diák bérlet ára 3450 forint, ezzel mindenképp számolnunk kell, amennyiben nem járunk mindenhova biciklivel. Az utazási költség jelentősen több lehet, ha családunk más településen él, hiszen a hazautazás még diákkedvezménnyel is igen drága lehet. Az előbb említetteken felül gondolnunk kell az egyetemhez szükséges tanszerek megvásárlására is.

Manapság már elengedhetetlen, hogy egy egyetemista saját laptoppal rendelkezzen.

A tanuláshoz jól használható már egy szerényebb teljesítményű laptop is, melynek ára 120-160 ezer forint körül mozog. Amennyiben képzésünk során komolyabb teljesítményű programokat is használnunk kell, érdemes egy jobb számítógépbe beruháznunk, ami bírja a terhelést. További kiadást jelenthet a tankönyvek beszerzése is. Jó hír ez esetben, hogy támaszkodhatunk a könyvtárak nyújtotta lehetőségekre, illetve a nálunk idősebb diákoktól, vagy antikváriumokból is olcsón hozzájuthatunk ezekhez.

Amennyiben művészeti szakra jelentkeztünk, további költségek várhatóak, hiszen tanulmányaink során speciális eszközökre és alapanyagokra is szükségünk lehet, melyeket az egyetem nem – vagy csak részben – biztosít számunkra. A mobiltelefon használata napjainkban elengedhetetlen, épp ezért havi kiadásunkba számoljuk bele ennek költségét is.

Ez mindenkinél más és más, a K&H ifjúsági indexe szerint a fiatalok átlagosan 4800 forintot fizetnek havonta kapcsolattartásra.

Ne feledkezzünk meg azokról a költségekről sem, melyekre nem kell minden hónapban költenünk. Ilyen például a ruházkodás és a szórakozás. 

A havi kiadásaink kiszámolásánál vegyük figyelembe azt, hogy az egyetemi élet nem csak tanulásból áll, ugyanis a kampuszon rengeteg szórakozási lehetőség adott, ez pedig további kiadásokat jelenthet. A fentiekből jól látható, hogy igen sok mindent számításba kell vennünk, ha egyetemi életünk költségeire vagyunk kíváncsiak. Az alábbiakban tételesen összegyűjöttük a várható kiadásokat, melyekből jól kirajzolódik, hogy körülbelül mekkora összeggel érdemes számolnunk tanulóévekre.

A legkedvezőbb körülmények a következőek: az egyetemi diákot államilag finanszírozott képzésre vették fel, így nem kell tandíjjal számolnia, ráadásul családja is elérhető távolságban él, ezért a lakhatásra sem kell költenie, és az étkezés is jóval olcsóbb, hiszen minden nap otthon tud enni. Ez esetben a költségek a következőképp alakulnak:

 • Utazási költség: 3450 Ft
 • Telefonszámla: 4700 Ft
 • Étkezés: 10.000 Ft
 • Szórakozás (szerény): 10.000 Ft
 • Összesen körülbelül: 28.150 Ft

Amennyiben ugyanezek a körülmények, de a diáknak kollégiumba kell költöznie (20.000 Ft), és saját maga állja teljes étkeztetését is (30.000 Ft), az összeg igencsak megugrik: a havi költség 78.150 Ft lesz.

Anyagilag jóval megterhelőbb, ha a tanulót önköltséges szakra veszik fel, ráadásul családja egy másik településen él, hiszen így mindent neki kell állnia. Ilyenkor az utazási költségei is megnőnek, ha haza szeretne látogatni.

 • Albérlet, bérelt szoba: 70.000 Ft
 • Utazási költség: 3450 Ft + hazautazás költsége
 • Telefonszámla: 4700 Ft
 • Étkezés: 30.000 Ft
 • Szórakozás (szerény): 10.000 Ft
 • Összesen körülbelül: 118.150 Ft

Ne felejtsük el, hogy ehhez az összeghez még hozzáadódik a hazautazásra költött pénz, továbbá az önköltséges oktatás finanszírozása is. Mint látható, anyagilag igen megterhelőek az egyetemi évek egy fiatal felnőtt számára, de ha a szülők idejekorán gondoskodtak valamilyen gyermekcélú megtakarításról az adatok teljesen más képet mutatnak.

A cikk megjelenését a Megtakarítás Gyerekeknek oldal támogatta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved