Koronavírus – Kihirdették a rendkívüli jogrendet Magyarországon


kidsnews (127éves) - 2 éve

Rendkívüli jogrendet, azon belül pedig veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében  – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

A koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként beutazási tilalom lép életbe az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok.

Ehhez a szlovén, valamint az osztrák schengeni határon a lehető leghamarabb bevezetik a határellenőrzést és az ezen országokból érkező vonatok, buszok, repülők illetve utasaik csak a visszaállított általános ellenőrzés mellett léphetnek be az országba.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár beszámolója szerint a koronavírus kevésbé tűnik ragályosnak, mint az influenza. Azt is tudni, hogy nem a kisgyermekekre, hanem az idősekre jelent igazán veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása alapján kiderült az is, hogy a kézfogás nagyobb mértékben jelent fertőzésveszélyt, mint a cseppfertőzés.

MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány ezzel egyidejűleg megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását és intézménylátogatási tilalmat vezet be az egyetemeken. Utóbbiaknál csak távoktatás keretében vehető igénybe az oktatás.

A kormány jelen pillanatban azonban nem tartja indokoltnak az általános és középiskolák bezárását, de ha az élet- vagy egészségvédelem indokolja, akkor lépni fog.

-hangzott el a sajtótájékoztatón.

MTI/Balogh Zoltán

Magyarország Alaptörvénye szerint a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. Ebben az időszakban lehetőség van új, ideiglenes hatályú rendeletek megalkotására, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggeszthetik, de az is lehetséges, hogy a Kormány törvényi rendelkezésektől eltérjen vagy egyéb rendkívüli intézkedéseket hozzon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, kormány.hu

kiemelt kép: Balogh Zoltán

2017 Kidsnews | All rights reserved