Március 1. – Ezen a napon kezdődtek a salemi boszorkányperek


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1692-ben ezen a napon kezdődtek meg a gyarmati Amerikában a salemi boszorkányperek, amelyekben aztán 20 szerencsétlen emberre mondtak ki halálos ítéletet a tömeghisztériához asszisztáló bírák.

A 17. század végén Salem városa még a kor viszonyai mellett is igazi porfészeknek számított, ahol a mindennapok egyhangúságát csak az indiánok támadásai szakították meg.

A város zord éghajlata miatt valósággal el volt zárva a külvilágtól, lakói pedig szegénységben, a Sátán eljövetelével riogató, a puritán vallási irányzatot hirdető lelkipásztorok árnyékában éltek. 1692 elején aztán Samuel Parris tiszteletes gyermekei egy furcsa, addig nem tapasztalt betegségbe estek, önkívületi állapotba kerülve rángatóztak, miközben értelmetlen szavakat mormoltak. Bár ma már sokan úgy vélik, hogy a lányok egyszerűen epilepsziásak voltak, akkoriban az orvostudomány még nem bővelkedett az ismeretekben, így leginkább az ördög jelenlétével magyarázták a helyi doktorok az eseteket.

Az ügyben hamarosan vizsgálat indult és a tömeghisztériával fűszerezett eljárás során 80 főt börtönöztek be és legalább 150 ember gyanúsítottak meg a környékről boszorkánysággal.

Volt, aki a vallatásba halt bele még azelőtt, hogy az ítészek kihirdették volna a vele kapcsolatos állásfoglalásukat, de azok sem jártak jobban akik túlélték az “eljárási cselekményeket”. A puritán bírák végül húsz embert küldtek a halálba mielőtt Massachusetts hivatalba lépő új kormányzója megálljt nem parancsolt a helyi bíróságoknak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, rubicon.hu

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved