Március 15.- A márcziusi fiatalság


kidsnews (127éves) - 2 éve

“Felvirradt.

Március 15-ike volt 1848.

Tízedik évfordulója annak a nagy katasztrófának, mellyel a korszellem óriás keze a régi Budapestet a föld színéről eltörölte a jeges árvízzel, hogy helyet csináljon az újan emelkedő dicső főváros számára.

Másodszor követelte a korszellem azt a csodát, mely eltörölje a régi, korhadt Magyarországot s alapot teremtsen az új, az Európában számot vető, szabad Magyarországnak.”

Jókai Mór: A márcziusi fiatalság (Visszaemlékezés)

A párizsi események hatására 1848. március 15-én Petőfi Sándor és tíz társa a szemerkélő esőben indult el a Pilvax kávéházból, hogy kirobbantsa a magyar forradalmat.

A fiatalok a Nemzeti Múzeum kertjébe szerveztek megmozdulást délutánra, ahonnan már tízezer ember ment tovább a Városházára, majd Budára, a Helytartótanácshoz.

A megrettent hivatalnokok elfogadták a 12 pontot és a korábban bebörtönzött Táncsics Mihályt is szabadon engedték.

A rabláncától megszabadított újságírót a tömeg diadalmenetben vitte Pestre, este pedig a Nemzeti Színházban már a betiltott Bánk Bán előadását ünnepelte a nép.

Vér nélkül győzőtt a magyar forradalom, akkor.

Ferenc József nem sokkal később I. Miklós orosz cárhoz fordult segítségért, hogy le tudja verni a forradalmat, így 1849. június közepén 200 ezer főnyi orosz katona fojtotta vérbe a magyar szabadságot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

marcius15.kormany.hu, wikipedia.org

képek: Wikimedia

 

2017 Kidsnews | All rights reserved