Március 18. – Nem volt problémamentes a történelem első űrsétája


kidsnews (127éves) - 2 éve

Az történelem első űrsétájára 1965. március 18-án került sor a Voszhod–2 kétszemélyes, zsilipkamrával felszerelt űrhajó második küldetésen. Alekszej Leonov szovjet asztronauta, ekkor 12 percet töltött az űrben, de utána alig tudott visszamászni az űrhajóba.

Az első űrséta meglehetősen kockázatos volt, mivel nem igazán volt tapasztalata senkinek ebbe a témában.

A Voszhod–2 pályára állását követően egy felfújható zsilipkamrába kellett kimásznia az orosz űrhajósnak. Leonov ezután levegővel töltötte fel űrruháját, majd rögzítette a köldökzsinórt és kilépett a világűrbe. Az első űrséta 12 percig tartott, de az igazi kihívások csak ezután következtek.

A szovjet mérnökök ugyanis nem számoltak azzal, hogy a belső nyomás mennyire fújja fel az űrruhát. Az apró malőr miatt Leonov visszafelé konkrétan nem fért be a Voszhod–2 ajtaján, és a helyzetet nem igazán lehetett máshogy megoldani, minthogy kiengedte a levegőt a szkafanderből. Bár a művelet, akár az életébe is kerülhetett volna, végül sikerült bebújni az ajtón.

A kihívások itt azonban nem értek véget: egy navigációs hiba miatt a visszatérés 2000 kilométerrel arrébb történt, mint ahogy azt a mentőegységek remélték, így az űrhajósoknak két éjszakát kellett a farkasoktól tartva a jéggé fagyott erdőben töltenie.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved