Március 19. – Ekkor kezdődött a németek kitelepítése Budakesziről


kidsnews (127éves) - 2 éve

A második világháborút követően, 1946-ban ezen a napon kezdődött a németek kitelepítése Budakesziről. Hat nap alatt 3489 embernek kellett elhagynia véglegesen az otthonát, miközben csak egy 50 kilós batyut vihettek magukkal.

Az egész életük munkáját hátrahagyni kényszerülő családokat Biatorbágyon marhavagonokra rakták és Németországba az amerikai megszállási övezetbe vitték őket.

A hazai németek kitelepítése tömeges volt mégsem érintett mindenkit. A becslések szerint ebben az időszakban közel 400 ezer német nemzetiségű élt Magyarországon, de az akkori kormány erre felhatalmazott szervei ennél kevesebbet, körülbelül 200-230 ezer embert fosztottak meg állampolgárságától és vagyonától 1946 és 1948 között.

Képünk illusztráció – A felvétel 1946. januárjában készült Békásmegyeren ahol szintén a karhatalom biztosította a svábok kitelepítését / kép: fortepan.hu

A főváros környéki településeken kifüggesztett kitelepítési listák előzménye, hogy a második világégést követően az európai politikai vezetés. és általában a közemberek is Hitler szövetségesének és kiszolgálójának tekintették az összes német származású embert. Persze az etnikailag egységes nemzetállamok létrejöttében a bosszú is meghatározó volt, ráadásul a megtorlás igénye mellett a német kisebbség elűzéséből keletkező politikai és gazdasági haszon is részét képezte a kitelepítéseknek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, ntf.hu

kiemelt kép: Békásmegyer 1946 – A felvétel a svábok kitelepítésekor készült / forrás: fortepan.hu, Bauer Sándor

2017 Kidsnews | All rights reserved