Március 26.- A Dokumentumszabadság Világnapja


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

2008 óta ezen a napon tartják a Dokumentumszabadság Világnapját, amely egy olyan a felhasználók felől jövő kezdeményezés, amely a szabad dokumentum-formátumok és nyílt szabványok terjesztését tűzte ki céljául. A kezdeményezők szerint az ODF (Open Document Format) nem csak, hogy megkönnyítené a mindennapjainkat, de garantálná a vállalkozások és állampolgárok választási lehetőségét, illetve a költséghatékony megoldások alkalmazását.

Ma már a világjárvány nélkül is mindent átsző az informatika. Bájtokba kódolva kapjuk a hivatalos iratainkat, a munkát és újabban még a tananyagot is.

Eközben a háttérben gőzerővel zajlik ezeknek az adatoknak a hosszútávú tárolása és rendszerezése, de a késöbbi megnyitás lehetőségére gyakorlatilag semmi garancia nincs. A szoftverkörnyezet ugyanis folyamatosan változik, így könnyen lehet, hogy a féltve őrzött anyag évekkel később már csak egy használhatatlan adatfolt lesz egy elöregedett meghajtón. 

képünk illusztráció

A szoftverkörnyezet ugyanis meglehetősen dinamikusan változik és ha eltűnik a virtuális polcokról az a program, ami az adathalmazt dokumentumba rendezte, akkor búcsút inthetünk a dolgainknak. A Dokumentumszabadság Világnapjának életrehívói szerint erre a problémára az lehet a megoldás, ha egy olyan szoftvercégektől független, nyílt formátum terjed el a világon, amely bárki által használható.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, orientpress.hu

képek: pixabay.com

 

2017 Kidsnews | All rights reserved