Március 7. – Bell szabadalmat kapott a telefonra, pedig azt nem is ő találta fel


kidsnews (127éves) - 2 éve

1876-ban ezen a napon kapott szabadalmat a telefonra Alexander Graham Bell skót születésű amerikai fizikus, de a technológia kifejlesztésében játszott szerepét ma már kétségbe vonják.

A 174.465 számon iktatott oltalom sokak szerint a valaha volt legértékesebb, pedig abban az időben többen is közel álltak a vonalas telefon megalkotásához.

Egy Elisha Gray nevű fizikus például ugyanaznap nyújtotta be szabadalmi igényét a technológiára, mint Bell. A távbeszélő feltalálásához rajtuk kívül még legalább két név köthető. 1861-ben egy Philip Reis nevű feltaláló is bemutatott egy működő készülékpárt Németországban és ott volt Antonio Meucci a firenzei származású amerikai bevándorló, aki 1860-ban már a lebénult feleségét hívogatta a műhelyéből rendszeresen, hogy minden rendben van-e otthon. Ő ráadásul már 1849-ben elkezdte fejleszteni a készülékét. 

forrás: upload.wikimedia.org

Mindezek alapján nem csoda, hogy a szabadalom jogáért többen is harcba szálltak ezután, és a téma sokáig foglalkoztatta a közvéleményt is.

A 125 évig tartó vitát végül az Egyesült Államok kongresszusa zárta le 2001-ben.

Határozatából ugyanis kiderült, hogy valójában Antonio Meuccinak köszönhetjük a távbeszélőt, aki a befektetők ármánykodása és egy baleset miatt ideiglenesen elvesztette munkaképességét, így anyagi források nélkül nem tudta benyújtani igényét az oltalomra. Pedig a készülékek az ő műhelyében és otthonában üzemeltek először a világon, majd a sikeres együttműködés reményében átadta azokat a Western Union Telegraph Company-nak. A cég később azt nyilatkozta az angolul gyengén beszélő olasznak, hogy a műszaki dokumentáció és a prototípus elveszett, majd hamarosan egy alkalmazottjuk nyújtotta be a szabadalmat akit úgy hívtak: Alexander Graham Bell.

Később persze az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága csalás miatt fogta perbe Bell-t, de mivel Meucci elhunyt az eljárás alatt, a felelősségre vonás végül elmaradt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

theguardian.com, wikipedia.org, ng.hu, congress.gov

kiemelt kép: pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved