Március 8. – New Yorkban kezdődött a nők évszázados küzdelme


kidsnews (127éves) - 2 éve

1857. március 8-án léptek sztrájkba New Yorkban szörnyű munkakörülmények között, alacsony fizetésért dolgoztatott ruhaipari munkásnők. 

A 40 ezres megmozdulást a rendőrség akkor ugyan szétverte, de az aktivisták később szakszervezetekbe tömörülve folytatták a jobb munkakörülményekért, a munkaidő csökkentéséért és az egyenlő javadalmazásért folytatott harcot.

Az ipari forradalmat követő munkaerőigény miatt tömegesen jelentek meg a női munkavállalók a tengerentúli üzemekben, akik legnagyobb része Európából emigrált az Egyesült Államokba. Annak ellenére azonban, hogy az öreg kontinenst a jobb életkörülményekért, és a létbiztonság igénye miatt hagyták hátra az “ígéret földjén” alaposan kihasználták őket. 

A textiliparban például legalább napi 12 órában, a férfiaknál jóval kevesebb pénzért dolgoztatták őket, miközben a munkaidőt követően otthon, családanyaként és feleségként is meg kellett felelniük. A Nemzetközi Nőnap a történelmet alakító nők napja és azt az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívott évszázados küzdelmet eleveníti fel, amely 1857. március 8-án kezdődött a New York-i utcákon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved