Most akkor tegeződjünk vagy magázódjunk? – Az etikett szakértő válaszol


Kermit (17éves) - 2 éve

Kamaszként hirtelen felnőttnek néz ki az ember és a megváltozott külső miatt nagyobb elvárást is támaszt velünk szemben a környezetünk. A minap anyukám azt mondta: ha már felnőtt vagy és letegeznek, nyugodtan tegezd vissza az illetőt! Persze utána hozzátett sok sok kivételt…

Különösen nehéz terep a tegezés és a magázás egy tizenévesnek, mivel nem egyértelműek az ide vonatkozó íratlan szabályok, ráadásul ott van még a “maga” az “ön” és amitől a legtöbben a falra másznak: a “tetszikelés”.

Azért, hogy ezekben a kényes helyzetekben is magabiztosan mozoghassunk, ismét megkérdeztük Kibédi Varga Katalin etikett szakértőnket.

Kamaszként hol van az a pont, amikor már magázódnunk kell, és mikor várható el, hogy minket is magázzanak?

“18 éves kortól… A nálad idősebb személyeket, beleértve a tanárokat is, csak abban az esetben tegezheted, ha erre engedélyt adnak.”

Véleményem szerint az nincs rendjén, hogy pl. egy pincér tegezve szólítja meg a fiatal vendéget, vagy te tegezed a nálad nem sokkal idősebb pincért, de amint már említettem a szabályok lazulnak.

Magázódva is lehet udvariatlanul viselkedni, és tegeződve tiszteletteljesen.

A hangsúly a tiszteleten van. Idővel kiderül, hogy mi lesz a megoldás, addig is igyekezzünk félreértések nélkül, elegánsan kezelni a bizonytalanságból fakadó helyzeteket. A mai kaotikus helyzet hátterében alapvetően külső tényezőket találunk, a multik megjelenése, a globalizáció hozta a változást, az üzletek, a média tegez minket. A társadalomban komoly bizonytalanság tapasztalható a kérdéssel kapcsolatban, nem tudjuk kinek, hogyan kell köszönni. Bizonyos szakmákban, területeken van íratlan szabály, de a hétköznapokban tanácstalanok vagyunk.

Van aki a magázást modorosnak tartja, másnak az esik rosszul, ha mindenhol letegezik. Mitől függ, hogy-hogy reagálunk ilyen helyzetben? Mindenképpen befolyásoló tényező lehet a háttér, az iskolázottság és a kor. De előfordulhat, hogy két azonos korú, hátterű ember teljesen másképp vélekedik a kérdésről.

Egyértelműen jelen van a trend, ami az általános tegeződés felé mutat, de jósolni nem lehet, a nyelvhasználók döntésén múlik, hogy magázunk-e a jövőben. Véleményem szerint különböző hivatalos, félhivatalos helyzetek meg fogják kívánni, hogy a magázódás valamilyen formában fennmaradjon.

Ha már magázódás: melyik helyes a “maga” vagy az “ön”, illetve milyen elvárás kapcsolódik a “tetszikeléshez”?

Grammatikailag mindkét forma helyes, de az “ön” az elegánsabb megszólítás, a “maga” durvának hat. Én igyekszem a diákjaimat a “tetszikelés”-ről leszoktatni, és arra bíztatni őket, hogy inkább a magázódó formát használják. Kizárólag nagyon idős emberekkel kapcsolatban tartom az elfogadhatónak.

Ki ajánlhat fel tegezést és vissza lehet-e utasítani?

Mindig az idősebb, a nő, a magasabb rangú ajánlhatja fel a tegezést, de a lazuló szabályok miatt ma már a tegezést bárki felajánlhatja. A kezdeményezést el lehet fogadni, ki lehet kerülni és elvileg vissza lehet utasítani. Gyakorlatilag azonban nem szerencsés, elegáns megoldás a visszautasítás.

Ha az egyik fél tegez és a másik a magázódó formához ragaszkodik vagy fordítva, a konfliktus feloldásának egyetlen módja az, hogy az egyik alkalmazkodik és korrigál.

Pontosan mit jelent a pertu?

A pertu latin eredetű szó, és tegező viszonyt jelent két vagy több személy között. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a pertu egy életre szól! Ha egy esti mulatozás alkalmával összetegeződünk valakivel, és másnap esetleg úgy érezzük, hogy elhamarkodott volt, nincs mit tenni, most már marad a tegezőviszony.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved