Százötven évvel ezelőtt nyílt meg a Budavári Sikló


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Százötven évvel ezelőtt, 1870. március 2-án indult el a Budavári Sikló, korábbi nevén Budai Hegypálya, amely gróf Széchenyi István fia, Széchenyi Ödön kezdeményezésére épült meg a fővárosban.

Bár a Budavári Sikló ma már leginkább turistalátványosságként működik a kezdetekben még közösségi közlekedési célt szolgált.

A gőzhajtással működő, a saját korában meglehetősen modernnek számító rendszer a második volt Európában a franciaországi lyoni után, különlegességét pedig az adta, hogy a három kocsi egymás felett helyezkedik el, és így háromszor nyolc, azaz huszonnégy utast tud egyszerre szállítani.

1944-ben bombatalálat érte, és bár akkor bontásra ítélték a BKV 1986-ra újjáépítette és villanyüzemre állították át. A siklót ennek megfelelően ma már egy 54 kW-os villanymotor hajtja, mind az indítás, mint a leállítás automatikus, a három méter átmérőjű hajtókerékkel működő vonóberendezés pedig a felső állomásra került. Az utasok biztonságáról egy rugóerő-tárolós fék gondoskodik, amely a kötél elszakadása esetén képes megállítani a járművet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

képek: Szigetváry Zsolt

2017 Kidsnews | All rights reserved