Vajon az olvasottság és a műveltség érték lesz a jövőben?


Kovács Barna (18éves) - 9 hónapja

Régóta foglalkoztatja az emberiséget az a kérdés, hogy van-e értelme egyáltalán a műveltségnek, az olvasásnak, és úgy általában a könyveknek az emberek boldogsága, élete szempontjából. Úgy gondolom, hogy ez a téma most különösen aktuális, hiszen az elkövetkező hetekben bőven lesz majd időnk a műveltségünk hiányosságainak pótlására.

Ezzel a problémakörrel foglalkozik Ray Bradbury Fahrenheit 451 című disztópikus regénye, valamint az ebből készült 1966-os film is François Truffaut rendezésében. A történet egy olyan világban játszódik, ahol a könyveket írtani kell, hiszen a hatalom szerint nem szolgálják az emberek boldogságát. Guy Montag, a történet főszereplője eleinte tökéletes állampolgár. A foglalkozása tűzőr, és olyan könyveket éget el, amelyeket állampolgárok tároltak maguknál illegálisan. Később azonban egy olyan személy kerül az életébe, akinek hatására fokozatosan megváltozik, és felismeri a könyvekben rejlő értéket. A film és a könyv – a különbségeik ellenére – ugyanarra a következtetésre jut: papír elég ugyan, de a gondolat, a tudás nem tűnhet el. 

De vajon hogy van ez a való világban? Értéknek tekintjük a könyvekben található történeteket, információkat, és magát a műveltséget?

Nos, mások nevében nem nyilatkozhatok, de úgy gondolom, hogy annak kell tekintenünk. Különösen fontos ezt most hangsúlyozni, hiszen minden fellelhető az interneten, így könnyen arra a téves következtetésre juthatunk, hogy nincs is értelme a tudásnak. Hajlamos vagyok én is ellustulni, és hasonlóan gondolkodni, ilyenkor figyelmeztetnem kell magam, hogy nem ez a jó irány. Hogy miért?

képünk illusztráció

Ahhoz, hogy egy ember teljes értékű életet tudjon élni, elengedhetetlen a gondolkodás, a gondolkodáshoz pedig információkra van szükség. Sajnos tudás nélkül nem tudunk elég alaposak, innovatívak lenni. Rengeteg hibát kiküszöbölhetünk például a történelem megismerésével, hiszen ha tudatában vagyunk annak, hogy mit csináltak az elődeink rosszul, könnyebben kivédhetjük és elkerülhetjük a problémákat, tévedéseket.

Az olvasás segíthet megérteni magunkat és a világunkat. Persze gyönyörködtet is az irodalom, de azt, hogy ez valakit nem érdekel vagy nem tesz boldoggá, még el tudom fogadni. Azt viszont, hogy egy-egy jó történet ne lenne rá hatással, és ne jutnának eszébe a főszereplő döntései később, mikor ő kerül hasonló szituációba, már kevésbé. Az általános műveltség – az előbb említett gondolkodáson kívül – segítheti a kapcsolatteremtést is. Sokkal könnyebb egymással beszélgetni, ha van egy közös valóságdarabunk, amelyhez mindig nyúlhatunk, ha jó téma kell. Lehet rajta vitatkozni, hogy mi alapműveltség és mi nem, de szerintem nem is várható el, hogy mindenki ugyan azt tekintse az alapnak. 

Most, hogy kifejtettem a véleményem a tudás fontosságáról, térjünk rá arra, hogy vajon mi várható a jövőben! Érték marad a könyv, az olvasás, a műveltség?

Nehéz megjósolni, de én optimista vagyok e tekintetben. Igaz, hogy felértékelődött az internet szerepe, és sajnos ezzel egy időben talán leértékelődött a tudás értéke a fiatalok szemében, de ha magamból indulok ki, úgy gondolom, az emberek fel fogják ismerni, hogy szükség van mindkettőre.

képünk illusztráció

Sokáig azt hittem, hogy teljesen felesleges a lexikális tudás, hiszen az interneten minden fellelhető, csak az összefüggéseket kell megtanulnunk, megértenünk. Rá kellett jönnöm, hogy az információk, adatok ismerete nélkül nem tudom őket meglátni. 

Én egy olyan világban szeretnék élni, ahol a könyvek problémamentesen létezhetnek az internet mellett. Nem hiszem, hogy kizárják egymást, sőt, inkább segítik. Én úgy látom a környezetemben, hogy a kezdeti „van internet minek olvasni” hangulat után ezt mindenki kezdi belátni. Azt gondolom, hogy a jövőben talán a papír alapú könyvek eladása csökkenni fog, de mivel egyre nagyobb százalékban érhetőek el az e-bookokon, illetve pdf formátumban, nincs ok az aggodalomra. Biztos vagyok abban is, hogy a könyv, mint olyan, sem fog eltűnni; én is jobban szeretem a papír alapú könyveket, mint az e-book-ot, biztosan van más is, aki inkább ezt preferálja.

Természetesen a jövő alakulása nagyban függ a fiatalokon, így rajtam is. Mi tudjuk talán a leginkább befolyásolni, hogy miként fog kinézni a világ 10-30-50 év múlva. Ha az igény csökken, akkor természetesen a könyvnyomtatás, könyvírás is csökkenni fog, ezért szerintem a keresletet kell fenntartanunk. Jelenleg nem gondolom valószínűnek, hogy a jövőben megvalósulna az, amit a fent említett könyvben olvashattunk, illetve a filmben láthattunk. Az, hogy könyveket égetnének el, és csak úgy lehetne megmenteni őket, hogy ha emberek megtanulják a teljes szövegüket, képtelenségnek tűnik. Persze a történelem során volt már erre példa, de remélem, és úgy hiszem, hogy ez nem fog megismétlődni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved