Virtuális szatírok – Ezt csináld a kéretlen meztelen fotókkal


Kermit (17éves) - 2 éve

Minap hallottam egy csúnya pletykát az iskolai folyósón, ami a suli legnépszerűbb srácáról szólt. A történet szerint a fiú szobájában van egy falitabló amire főként a suliba, edzésre járó lányok meztelen képeit rakja ki. Srácok szerint több mint 40 ilyen kép van a parafa táblára feltűzve. Azt mondja, nem kérte a csajokat erre, maguktól küldik, hogy felkeltsék a figyelmét. Szerinte teljesen oké, hogy ebből egy tablót készített.

Mit gondolsz erről? Van ennek valamilyen jogi vonatkozása?

Magyar Erika mediátor:

“Az előző cikkekben is kihangsúlyoztuk, hogy mennyire fontos a bizalom a két fél között.”

Hogy csak a már meglévő kapcsolat esetében lehetünk valamennyire (még ekkor sem teljesen) biztosak abban, hogy a magunkról megosztott, intim felvételek a másiknál biztonságban lehetnek.

A fenti történetben, bár a fiú nem kérte a képeket, mégsem lehet klasszikus értelemben kéretlen, sértő tartalomnak tekinteni, hiszen a srácot a képek végül is nem zavarják. Azzal azonban, hogy ő azokat más fiataloknak mutogatja már jogsértést követ el. Képek megosztásához (nyilvánossá tételéhez) az alany hozzájárulása is szükséges, enélkül súlyosan sérülhet a becsülethez és jóhírnévhez vagy épp a képmáshoz vagy hangfelvételhez fűződő joga, még akkor is, ha a képeket önszántából küldte.

Sokan azt gondolják, hogy az önkéntes küldés egyben beleegyezést is jelent, pedig ez közel nincs így.

A képek birtoklása vagy megosztása azonban súlyosabb következményekkel is járhat. Amennyiben 18 év alatti személyről kerül intim kép a birtokunkba már pusztán annak megtartásával is a gyermekpornográfia bűncselekmény tényállását valósítjuk meg. Majd attól függően, hogy mire használjuk a felvételeket további bűncselekmények (pl. személyes adattal való visszaélés, rágalmazás, zaklatás, zsarolás) elkövetőivé válhatunk. 

Picit nézzünk mögé a dolgoknak. Sokunkat érdekelhet, hogy mi lehet a mozgatórugója annak, hogy egyre többet hallani hasonló történeteket? A közösségnek mennyire van felelőssége abban, hogy ilyen helyzetek megtörténhetnek?

Azt gondolom, hogy ezekben a szituációkban a kortársak hatása nagyon is befolyásoló, hiszen sokszor a befogadás feltétele, hogy be kell vállalni rizikós helyzeteket is.

képünk illusztráció

A közösség, amelyhez tartozni akarunk sajátos értékrenddel rendelkezik, amelyek nagymértékben meghatározzák az egyéni viselkedésmintákat. Jó hír azonban, hogy

a közösségi értékek, az egyéni kapcsolatok alakíthatóak, fejleszthetőek. Azokban a közösségekben, amelyek alapjait az elfogadás, a tisztelet, az összetartás, egymásra figyelés és támogatás képezik, ilyen típusú sérelemokozás nem történhet meg.  Sérelmek csak az azokat elfogadó közösségekben válhatnak mindennapivá.

Mit tegyünk, ha kéretlenül meztelen fotókat kapunk? Hogyan lehet ezt jogtudatosan kezelni?

Szexting témakörében eddig elsődlegesen azokról a veszélyekről beszéltünk, amelyek esetében a fiatalok saját elhatározásból megosztott fotói kerültek olyan személyhez, aki visszaélt ezzel a bizalommal.

Az erotikus tartalommegosztásnak azonban van egy bizarabb megnyilvánulása is. Vannak, akik minden előzetes kérés ellenére meztelen képeket, videokat küldenek magukról. Jellemzően, de nem kizárólagosan felnőttek osztják meg intim testrészükről készült képeiket, és mivel a cél elsődlegesen a saját erotikus vágyaiknak a felkeltése, ezért virtuális szatíroknak is szokták hívni őket.

Magatartásukkal alapesetben szeméremsértés vétségét követik el, amely 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ha pedig a címzett, akinek a fotót felnőtt személy küldi 14 év alatti, már a szeméremsértés minősített esetét követi el, amely így 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, kiemelten védve a gyermekek egészséges lelki és szexuális fejlődését.

A legtöbb esetben azonban nem merül ki egy kép elküldésével a magatartása, így számos más bűncselekmény elkövetése is megállapítható (pl kiskorú veszélyeztetése). Ha ugyanis a fotók küldésével a címzett mindennapi életvitelét rendszeresen és tartósan háborgatja, zaklatás vétsége miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetővé válik.

Az is tekinthető azonban szeméremsértő magatartásnak, ha a személy a magamutogatását nem a saját nemi vágyának a felkeltése, hanem megfélemlítés, megbotránkoztatás, vagy a másik fél megalázásának céljából osztja meg, ezzel megsértve őt emberi méltóságában.

képünk illusztráció

Ennek alapján ítélik meg azon eseteket, amikor valaki kérés, feljogosítás, engedély nélkül érinti meg másnak a fenekét. Azt gondolom, hogy ebbe a kategóriába eshet, az a nem ritka helyzet is, amikor online társkeresés során kéretlenül meztelen fotókat kapunk.  Ki ne érezné magát ilyenkor minimum megalázva, hiszen valami olyan dologgal kellett (erőszakkal) szembesülnie, amelyet nem várt, amelyet nem kívánt, amelyre nem készülhetett fel. A düh és a kiszolgáltatottság érzése keveredik benne, hiszen nem volt döntési lehetősége. És ott áll, hogy most akkor ezzel mit kezdjen? Pont, mint amikor a buszon utazva megérinti, megfogja valaki a fenekét.

Azt gondolom, hogy sokan tudnának beszámolni hasonló tapasztalatról és sokan hisznek abban, hogy ilyen fotókkal párra lehet találni. Ezen magatartás elterjedésének hátterében fellelhető a modern világunkra jellemző exhibicionizmus és a vágy a folyamatos visszajelzésre. Az instan, facebookon megosztott képek intimitása is egyre inkább szexualitással átitatott. Így nem csoda, hogy a párkereső oldalakon keresztül a szexualitásra a teljes kitárulkozás jellemző, főleg azoknál, akik csak alkalmi kapcsolatok kialakítására használják ezeket a felületeket, nem is gondolva bele abba, hogy a kép fogadójában milyen érzéseket, ellenérzéseket kelt.

Amennyiben kéretlen tartalmú képeket kapsz, töröld ki őket és jelezd a másik felé, hogy ez téged sért és hogy tisztában van-e azzal, hogy ezzel milyen sérelmet okoz számodra. Amennyiben próbálna meggyőzni arról, hogy ez teljesen rendben van, csak te nagyítod fel a dolgot, szakítsd meg a beszélgetést. A saját értékrended és a saját érzéseid legyenek a középpontban, ha ő nem is, te tartsd őket tiszteletben, vigyázz rájuk! Amennyiben továbbra is rendszeresen és zavaró módon, kéretlenül kapod ezeket a képeket jelezd ezt a szüleid felé vagy olyan felnőtt felé, akiben megbízol is és beszéljétek meg, hogy mit tehetnétek közösen.

A képeket lehetőség szerint ne tartsd meg, ne tárold, főleg ha 18 év alattiról készült!

Amennyiben kérdésed van hívd a Kék-vonal ingyenesen hívható számát: 116-111. Információkat találsz a témában és a kéretlen tartalmak bejelentésére is lehetőséged van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán.

Készült a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved