Április 15. – Abraham Lincoln elleni sikeres merénylet


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Az észak-amerikai történelem első elnökgyilkosságának elkövetője, John W. Booth színész április 14.-én este tíz órakor lépett be a washingtoni Ford’s Theatre épületébe, ahol Lincoln elnök Az amerikai kuzinunk című vígjátékot tekintette meg. A kor egyik legelismertebb amerikai színészeként jegyzett Booth az elnöki páholyba ment pisztollyal a kezében, és hátulról fejbe lőtte az elnököt.  Az elnöki páholyban Lincolnon és a First Ladyn kívül egy fiatal katonatiszt, Henry Rathbone is jelen volt, akit késével sebesített meg a merénylő, majd az elnöki páholyból a színpadra ugrott, és felkiáltott:

„Minden zsarnok így jár! Megbosszultam a délieket!”

A merész ugrás közben eltörte az egyik lábát Booth, azonban a meglepetés ereje miatt még így is volt ideje a tetthelyet elhagyni és lovával elmenekülni Washingtonból. 

A rabszolga-felszabadító elnökként ismert északi vezető másnap reggelre 1865. április 15.-én belehalt sebesülésébe.

Merénylője 12 nappal élte túl és a virginiai Port Royalban, lángok között lelte halálát. Mivel nem volt hajlandó megadni magát a nyomában lévő közel tízezer északi katonának, azok felgyújtották a rejtekhelyét, egy istállót, és a kirohanó, támadásra elszánt merénylőt lelőtték.

Halála előtt utoljára állítólag a „hiábavaló” szó hagyta el az ajkát, amit azóta számtalan módon interpretálnak a korszakkal foglalkozó történészek. A legelterjedtebb magyarázat szerint a déli rabszolgatartást támogató Konföderáció veszteségére gondolt, amelyen Ford’s Theatre-beli merénylet sem tudott segíteni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved