Április 16. – Medgyessy Péter miniszterelnök aláírja hazánk EU-csatlakozási szerződését


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

2003. április 16-án Kovács László külügyminiszter és Medgyessy Péter miniszterelnök további kilenc országgal (Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia) egyetemben az athéni Akropolisz lábánál fekvő Attalosz oszlopcsarnokban aláírta hazánk csatlakozási szerződését az Európai Unióhoz, amellyel az EU történetének legnagyobb arányú bővítési folyamata zárult le.

“Mi magyarok nem üres kézzel térünk haza, Európába. A világ és Európa nagy teljesítményének, művészetének, tudományának, sőt sportjának a történetét sem lehetne megírni magyar nevek nélkül” – mondta az aláírás előtt az akkori kormányfő, Medgyessy Péter. 

A csatlakozási szerződéssel 1989-ben a rendszerváltással kezdődött folyamatok zárultak le hazánk számára. Magyarország első lépésként, 1991-ben társult tagként csatlakozott az Európai Unióhoz, majd 1998-ban kezdhette meg a tárgyalásokat az EU vezetőivel a teljes jogú tagság feltételeiről.

A csatlakozásról a végső döntést azonban a magyar állampolgárok hozhatták meg 2003. április 12-i népszavazáson, amely rendhagyó módon szombatra esett.


Népszavazás Magyarország EU-tagságáról

Az aláírási ceremónia zárasaként az Európai Unió akkori tagjai és a csatlakozási szerződést frissen aláíró tagjai kinyilvánították:

„Közös céljuk véget vetni a földrészen a sok évszázados megosztottságnak és viszálynak.”

Az aláírási ceremóniának a politikai súlya mellett iparművészeti érdekessége is volt, ugyanis Medgyessy Péter akkori miniszterelnök számára egy neves iparművész tervezett különleges díszes tollat, amellyel sor került volna a történelmi aláírásra. A helyszínen derült ki, hogy erre a célra a szervezők is készültek egyedi írószerszámmal, amit az aláírók emlékül megkaptak. Ezt tollat a magyar kormányfő később a Nemzeti Múzeumnak adományozta, az iparművész által készített dísztollat pedig az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktornak ajándékozta Medgyessy Péter.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fotó: Furfur

hvg; index.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved