Április 17. – merénylet a magyar király ellen


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

Legtöbben Arany János balladájának köszönhetően ismertük meg Zách Felicián és a Károly Róbert magyar király elleni, kudarcba fulladt merénylet történetét. A Képes Krónikában is megörökített elhíresült 1330. évi események valós indítékait azonban a mai napig nem tudhatjuk biztosan.

Vajon mi sarkalhatta Zách Felicián őrült tettét, amikor biztosra vehető volt, hogy nem csak saját, de családja fejére is szörnyű átkot hoz majd tettével?

Az egyik legközismertebb elmélet szerint Felicián azért ragadott kardot, hogy a Klára nevű lánya becsületén ejtett csorbát megbosszulja, akit a Krónika szerint a későbbi III. Kázmér, Erzsébet királyné fivére erőszakolt meg. Az elmélet támogatói szerint erre a legnagyobb bizonyíték, hogy a merényletben az ősz apa megsebesítette és levágta Erzsébet négy ujját.

Egy másik teória szerint 1315-ben Károly Róbert megpróbálta maga mellé állítani Zách Feliciánt, aki ebben az időszakban Nógrád, Heves és Gömör megyében rendelkezett jelentős birtokkal.

Zách azonban Csák Mátét támogatta, ezért a király megfosztotta birtokaitól, majd amikor Felicián revideálta a döntését három évvel később, és elpártolt Károly Róbert ellenlábasától, a király egy uradalommal jutalmazta meg.  1320 körül aztán egy újabb csavarral ismét leáldozott a Zách család fejének szerencsecsillaga, amikor a király ismét elkobozta a vagyonát.

Egy harmadik magyarázat még az eddigieknél is regényesebb, amely szerint Zách Felicián nem egyedül, megkeseredett őrületében szánta rá magát a merényletre, hanem egy királyellenes összeesküvés részeként. Ennek azért ellentmondanak a tett végrehajtásának körülményei, amelyek inkább egy végletesen elkeseredett ember vagdalkozására, amelyért aztán a családjával együtt keserves árat kellett fizetnie.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép: Orlai Petrich Soma – Magyar Elektronikus Könyvtár

Wikipédia

2017 Kidsnews | All rights reserved