Április 18.- a nap amikor az volt a hír, hogy nem volt hír


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Vannak aktuális és szenzációs, top, bulvár és friss hírek. Sokszor olvasunk, hallunk, beszélünk belföldi és nemzetközi hírekről, sokunkat érdekelnek a legfrissebb politikai, gazdasági és pénzügyi hírek. Ahogy sokan kapunk rossz és jó híreket is nap mint nap, de olyan teljesen elképzelhetetlen, hogy aznap ne legyen hír. 1930. április 18-án pedig ez is megtörtént: a BBC Rádió kifogyott a hírekből. Az aznap rádió elé gyűlt hallgatóknak csak annyit mondtak be az esti hírekben:

 „Nagypéntek van. Ma nincsenek híreink.” 

Majd zongorahangversenyt adtak be. Modern társadalmunk információs éhségben szenvedő tagjai számára tényleg elképzelhetetlen, hogy aznap ne legyen hír, és akik azt gondolták az előbbi sorokat olvasva, hogy az kizárt, hogy ne lettek volna hírek aznap, nem tévedtek, ahogy a valóság ezúttal is összetettebb volt.

A hirtelen hírtelenség feltételezett valódi oka az volt, hogy az aktuális brit kormány nagypénteken interjút szeretett volna közzétenni a kabinet egyik tagjával, egészen pontosan az akkori belügyminiszterrel.

Ebben az időszakban nyomtatott sajtó nem jelent meg ünnepnapokon, így a brit kabinet sajtóosztályának munkatársai a közszolgálati rádióhoz fordultak, amelynek a szerkesztői hír nélküli nappal bojkottáltak az interjú leadását.

Arról nincs egyértelmű információ, hogy a napjainkra 24 ezer sajtómunkást alkalmazó, 4 milliárd fontos költségvetéssel dolgozó közszolgálati óriás munkatársai miért választották ezt a frappáns megoldást.

Azt azonban kimondhatjuk, hogy a sajtó függetlenségének egyik jelentős és emblematikus eseménye volt, amivel a közszolgálati média piacán ma is morális és etikai etalonnak számító BBC munkatársai felállították a mércét mindenki számára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

BBC;24.hu;Index;

2017 Kidsnews | All rights reserved