Április 19. – először tépett be ember az LSD-től


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Az LSD (lizergsav-dietilamid) „varázsszer” felfedezője, Albert Hofmann,  vegyészként a svájci Sandoz gyógyszergyár laboratóriumában dolgozott és vérkeringés-serkentő szerek után kutatott, amikor 1938-ban felfedezte az LSD néven ismertté vált anyagot. 

A felfedezett anyag hallucinogén hatásai egészen 1943-ig ismeretlenek voltak számára, amikor is véletlenül néhány csepp a lizergsav-dietilamid került Hofmann bőrére.

Ezután két órányi bódulat következett, élénk fantáziálás, plasztikus képek, intenzív kaleidoszkóp-szerű színes forgatag, amely csak két óra múlva hagyott alább.

Vérbeli tudósként a kutató vegyész Hofmann úgy döntött, hogy kísérletet végez önmagán, és 1943. április 19-én bevett 0,25 mg vizes oldatot az anyagból, és laboratórium asszisztensét kérte meg, hogy kísérje haza biciklin, a biztonság kedvéért. Hofmann azonban hamarosan úgy érezte, megőrül, pánikrohama lett és a szomszédoktól próbált tejet kérni, hogy semlegesítse a szervezetébe került mérget.

Az anyag kábítószerként befutott pályáját megelőzően próbálták pszichiátriai betegségek kezelésére használni, és szerepet kapott  az MKUltra kódnéven futott CIA kísérletekben is, ahol  utólag részben illegálisnak bizonyult eszközökkel az emberi agyat kutatták és próbálták befolyásolni katonai célokra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Albert Hofmann: LSD Bajkeverő csodagyerekem, egy „varázsszer” felfedezése című könyve

mondjnemetadrogokra.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved