Április 20. – rádium, több halálos szépségipari termék alapanyaga


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1902. április 20-án izolálta először Marie Curie az elemi állapotú rádiumot, amiért 1911-ben megkapta a második, ezúttal kémiai Nobel díját. A felfedezést követően az ő irányításával készültek el a Párizsi Egyetem Rádium Intézetének laboratóriumai 1914-ben. Az intézet csak négy évvel később, 1918-ban kezdett komolyabban működni, de hamarosan a magfizikai és magkémiai kutatások központjává vált.

A kutató központ vezetőjeként pályafutása csúcsán álló Marie Curie-t 1922-ben az Orvostudományi Akadémia is tagjai közé választotta, ettől kezdve elsősorban a rádióaktív anyagok kémiájának és orvosi alkalmazásának a kutatásával foglalkozott.

A rádium nagyon ritka elem és a legnehezebb alkáliföldfém, amely az élő szervezetbe kerülve beépül a csontokba és a radióaktivitása révén súlyos károkat okoz.

Felfedezése idején azonban nem állt még rendelkezésre kellő ismeretanyag a radioaktív sugárzás káros hatásairól. Curie például az ágya melletti éjjeliszekrényén egy adag rádiumot tárolt, hogy az éjjeli fényként funkcionáljon.

Külön érdekessége a felfedezésnek, hogy az Egyesült Államokban ebben az időszakban a vezető vegyipari cégek komoly üzleti potenciált láttak az orvosi területen már használt anyag szépség-, és gyógyszeripari hasznosításában, és RádiThor, Rádi, Radiagra és egyéb fantáziadús nevekkel ellátva a fogkrémtől a potencianövelő kenőcsig radioaktív termékek garmadát dobták piacra, számos amerikai fogyasztót küldve a halálba.

A radióaktívitás veszélyességét jól mutatja, hogy Curie tudományos jegyzeteit a mai napig ólombevonatú dobozokban tartják, mivel a jegyzetlapok még nagyságrendileg ezer éven keresztül emberi szervezetre ártalmas mértékben sugározni fognak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

index.hu; curiealapitvany.hu; history.com ;mult-kor.hu; vilaglex.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved