Április 22. – előszőr vetnek be halálos harcigázt


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Az első világháborúban a belgiumi Ypernnél húzódó német harcállások 6 km-es szakaszán kilenc nap alatt 4100 db 40 kg-os és 4130 db 20 kg-os palackot telepítettek, amelyekbe Fritz Haber német kémikus tervei alapján klórgázt töltöttek. A németek a kedvező időjárási körülményeket várták, hogy szabadjára engedhessék a gázt, és végül 1915. április 22-én a megfelelő irányba fújt a szél annak célba juttatásához.

Ekkor egy körülbelül 900 méteres sugarú sárgászöld, halálos méregfelhő indult meg 4 m/s sebességgel a francia állások felé, ahol gyakorlatilag megsemmisítette a francia védelmet, s nem hagyott maga után mást, csak mérgezett, és leginkább halott katonákat.

A sors furcsa fintoraként a német hadvezetés nem számított ilyen mértékű „sikerre”, így mire megfelelő mennyiségű haderőt csoportosítottak át a francia hadállások elfoglalására, addigra a franciák képesek voltak a sokkoló helyzeten úrrá lenni és ismét megfelelő mennyiségű katonával védeni a bemerevedett frontvonalat.

Sajnos ezután a szemben álló felek jelentős vegyi fegyver gyártásba kezdtek, és egyre kíméletlenebb harci gázokat fejlesztettek. Készültek nem halálos, úgynevezett könnyeztető és felsőlégúti panaszokat okozó gázok és roncsoló gázok is, illetve egyre ütőképesebb hordozókat is fejlesztettek a háború alatti gáztámadásokhoz.

Mindennek köszönhetően az első világháborúban 880 000 főre tehető a különféle harci gázok áldozatainak száma.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép: Fortepan: MADARAS JENŐ

2017 Kidsnews | All rights reserved