Április 23. – Sárkányölő Szent György rendje Magyarországon


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Szent György évszázadok alatt fokozatosan kialakult legendájának ma is ismert formája körülbelül a hatodik századra datálódik, de akkoriban még nem volt olyan közismert, mint napjainkban.

Szent György a britek egyik legkedveltebb szentje, és egyben az egész világon ismert angol királynak, Oroszlánszívű Richárdnak személyes védőszentje is volt, illetve 1222. óta az angol királyság oltalmazója.

 Georgianus a római hadsereg magas rangú katonatisztje volt, aki anyja hatására lett keresztény, és végül vértanú halált halt, mivel keresztény hite miatt kivégezték. Legendája szerint megszabadított egy líbiai várost egy kegyetlen sárkánytól, amely már régóta zsarolta és tartotta rettegésben azt. Neve napjának ünnepét 683. óta ülik április 23-án.

A Szent György lovagrend, melyet 1326-ban, az Árpád-ház kihalása után alapítottak, Magyarországon is működik.

A rend jogilag nem szűnt meg létezni itthon sem, de a szocialista Magyar Népköztársaság idejében nem gyakorolta, gyakorolhatta tevékenységét. A keleti szocialista blokk bukása után új életre kelt, és hagyományőrző egyesületként a mai napig ápolja és gyakorolja a sárkányos rend szokásait. Várjátékokon, hagyományörző rendezvényeken a nagyközönség is találkozhat velük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

szentgyorgylovagrend.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved