Április 24. – a Vörös Frakció terrorszervezet merénylete Stockholmban


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Nagyszüleink fiatal korában, a háborúk után újraéledt és szárnyaló gazdasági jólétben több baloldali diákszervezet alakult a kapitalista berendezkedésű nyugati államokban. Fiatal lázadó értelmiségi körökben divat volt baloldalinak lenni, ahol a marxista eszmék laza kohéziót adtak a globális kapitalista problémák ellen, mint például a vietnami háború elleni „szeretkezz, ne háborúzz” hippi tiltakozások, az emancipáció és a szexuális forradalom, de erre az időszakra tehető a túlzó fogyasztás is, mint kulturális jellemző megjelenése.

Ebben a korszakban az európai diákság radikalizálódott köreiből kialakult terrorszervezetek sem voltak ritkák. Ilyen szervezet volt a német Vörös Hadsereg Frakció – RAF, vagyis Rote-Armee-Fraktion – is. Az 1968-as diákmozgalmakból indult baloldali antikapitalista, úgynevezett neomarxista (vagyis a szocialista elveket támogató) szervezet főként az USA pénzorientált vezető hatalmát kívánta megdönteni.

Tagjai nyíltan vállaltak erőszakos cselekményeket, mivel elképzelésük szerint a velük szemben alkalmazott erőszak majd leleplezi az állami terrorizmust és rendőrállamot. Egyre radikálisabb és erőszakosabb cselekményeik miatt a kezdeti támogatók közül a mérséklet balos értelmiség elpártolt tőlük, és a Vörös Frakció egyre kisebb mértékben bírta a német társadalom szimpátiáját.

Az egyik legismertebb terrorakciójuk idején alapító vezetőik már a német kormány vendégszeretetét élvezték különböző börtönökben. Kiszabadításuk reményében döntött a terrorszervezet második generációja úgy, hogy  1975. április 24-én megtámadják a stockholmi NSZK nagykövetséget, és bebörtönzött vezetőjük és további 25 társuk szabadon engedését követelik a túszok életéért cserébe.

Azonban Helmut Heinrich Waldemar Schmidt, az NSZK akkori kancellárja nem engedett a terroristák követelésének, és a svéd rendőrség megostromolta a követség épületét. A tűzharcban két terrorista és két túsz is életét vesztette.

Szervezet 1998. április 20-áig folytatta a tevekénységet egyre kisebb jelentőséggel, amikor is a szervezet következő üzenetet küldte az egyik hírügynökségnek:

„Ma befejezzük ezt a projektet. A városi gerilla a RAF formájában immár történelem.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

voxeurop.eu; 24.hu;index;

2017 Kidsnews | All rights reserved