Április 25. – Robinson Crusoe, az első bestseller


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Még a patinás The New York Times®  Best Sellers listájára sem elég idős, hogy Daniel Defoe méltán híres regénye felkerülhetett volna rá 1719-ben, de azt elmondhatjuk, hogy az elmúlt háromszáz évben nem volt generáció, amely nem olvasta volna rongyosra Robinson történetét. Ez az egyik legtöbb példányszámban és legtöbb nyelvre lefordított irodalmi mű, amelynek eladási rekordját szó szerint évszázadok múlva sikerült csak megdönteni.

Külön érdekessége a könyvnek, hogy nem csak a toplistás sikerkönyv fogalmát teremtette meg, hanem új irodalmi műfajt is teremtett, amelyet Robinzonádnak neveztek el. Az ilyen irodalmi művek hőse a társadalomtól elszakadva, a civilizáción kívül kénytelen tengetni életét, a környezete által kínált erőforrásokat és lehetőségeket használva.

A Robinson Crusoe nem mindenkinek nyerte el a tetszését maradéktalanul, számtalan kritika is érte az elmúlt évszázadokban. Leghangosabb kritikusa James Joyce, az Ulysses írója volt. Véleménye szerint Robinson viselkedése a „kolonizáló” európai ember archetípusa. A tengerész ahelyett, hogy megtanulna Péntekkel kommunikálni, inkább megtanítja angolul, ráadásul új, neki megfelelőbb nevet ad neki, és ráerőlteti saját szociális, kulturális és vallási nézeteit, szokásait.

Maga az író alighanem csak egy, a maga erejéből boldoguló magányos hőst akart ábrázolni, aki a legnehezebb időkben is hű marad sziklaszilárd erkölcsi alapokon álló protestáns elveihez.

Érdekesség, hogy Péntek lojalitása oly mértékben vált fogalommá a brit kultúrkörben, hogy a hűséges és lojális embereket máig gyakran hívják Friday-nek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wmn

2017 Kidsnews | All rights reserved