Április 26. – Göring megalapította a Gestapo-t


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Hermann Göring 1933-ban ezen napon megalapította a Gestapo-t, a náci Németország politikai rendőrségét, amely rövidesen könyörtelenül megszűntette Hitler ellenzékét Németországban, lehetővé téve neki a hatalom teljeskörű gyakorlását, és megnyitva az utat a II. világháború kirobbanásához és a zsidók, cigányok, kommunisták, homoszexuálisok és más, nácik által nem kívánatosnak ítélt elemek, a rendszerkritikusok deportálásához, elpusztításához szinte egész Európában.

Az akkori Porosz Titkosrendőrség részeként létrehozott Geheime Staatspolizei, röviden Gestapo első vezetője Rudolf Diels volt, azonban Hitler őrületében még náci felsővezetőként sem lehetett senki sem biztonságban.

Diels szakmai mozgásterét a „nagykutyák” közül Heinrich Himmler és Reinhard Heydrich is megirigyelte, ezért a kinevezése után nem sokkal rágalmazó pletykákat kezdtek terjeszteni a  a Führer iránti hűségéről. Az sem kedvezett a megítélésének, hogy romantikus kapcsolatot ápolt Martha Doddal, az amerikai német nagykövet lányával.

1934. áprilisában Göring és Himmler megegyezett, hogy a Gestapo irányítását átadja a Schutzstaffelnek (vagyis az SS-nek). Diels elvesztette vezető pozícióját, és a kölni tartományi kormányzat biztonsági vezetőjeként folytatta politikai karrierjét a náci hatalmi gépezetben.

A Gestapo vezetői székébe Himmler került, aki azonnal átszervezésekbe kezdett. A szerinte alkalmatlan és puhány vezetőket elbocsátotta, és SS-tiszteket nevezett ki a helyükre, ezzel kialakítva a náci Németországban is kiemelkedően kegyetlen és embertelen szervezetet, amely a csúcsidőszakban több mint 20 000 Gestapo-legényt alkalmazott.

1945-ben, a háborút követő Nürnbergi perben a Gestapoéletben maradt és megtalált tagjait, vezetőit emberiség elleni büntettekért halálra ítélték. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

spartacus-educational.com; Rupert Butler A ​Gestapo története c. könyve .

2017 Kidsnews | All rights reserved