Április 27.-Magyar tengeralattjáró süllyesztette el a francia tengeri cirkálót


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Egyes feljegyzések szerint április 27.-én, míg mások szerint 26.-án éjszaka történt a katonai incidens amely megváltoztatta az I. világháború menetét. A Monarchia hadiflottájának első önálló tengeralattjárója a háború egyik legsikeresebb támadását hajtotta végre és megtorpedózta majd sikeresen elsüllyesztette a León Gambetta nevű francia csatacirkálót.

Háború ezen időszakában szó szerint élet és halál kérdése volt az Adriai tenger uralása a háború szembenálló feleinek, mivel az antant által tengeren küldött szállítmányokra a Monarchia ellenségének a Szerb hadseregnek égető szüksége volt, hogy folyattatni tudja az előre nyomulást.

Felelősségének teljes tudatában 1915. április 22-én indult neki legénységével Georg von Trapp sorhajóhadnagy az Osztrák-Magyar Monarchia felségjelével ellátott SM U 5 tengeralattjáró fedélzetén. Céljuk, hogy meglepetés erejével teljes zavart és félelmet okozzanak az Adriát ellenőrző francia flottának.

Az, hogy milyen mértékben érték el céljukat, érdemes elolvasnunk a francia hadihajó megmenekült kormányosának beszámolóját, amit a Pesti Hírlap jelentett meg az április 28.-ai lapszámában:   

— Kevéssel egy óra előtt — beszélte a megmenekült első kormányos — hirtelen egy hatalmas lökés érte a hajót. Ijedten ugrottunk talpra valamennyien. Körülöttünk áthatolhatatlan sötétség. Iszonyú ijedtség vett erőt rajtunk az első pillanatokban, miközben harsány vezényszavak, majd gyöngéd biztatások hangzottak föl minden oldalról. Senés tengernagy jött elő kabinjából; mindössze egy finom selyem hálóing volt rajta. André Deperiére, a parancsnok, teljes szolgálati egyenruhájában mereven állott a parancsnoki hidon, gyors tevékenységre serkentve a tengerészeket. Azok, akik a kívülről bezárt kabinokban rekedtek, irtózatosan sürgették az ajtókat és kétségbeesetten kiáltoztak. Társaik segítségükre siettek ugyan, de a vak sötétségben nem találták meg az utat és egymás hátán bukdácsoltak. Az elsőnek kilőtt torpedó ugyanis szétrombolta a dinamót, az összes gépeket s a szikratávíró-készüléket. A bezárt kabinokból előtörő segélykiáltások lassankint siránkozó, könyörgő hangokká, egyetlen halálhörgéssé változott… A sötét kabinokban végbement rémes jelenetekről sohasem fogunk megtudni semmit, mert azok szereplői egytöl-egyig mind elpusztultak. Hogyha valaha a „Léon Gambetta“ roncsait felszínre hoznák: egymást elválaszthatatlanul átölelő, nagy halom holttestet találnának rajta…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

elsovilaghaboru.com és az Idézet Forrása: Pesti Hírlap, 1915. április 28. / 1915. május 4. http://adtplus.arcanum.hu/hu)

2017 Kidsnews | All rights reserved