Április 29. – 140 ezer áldozatot követelt a 02B ciklon Bangladesben


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Globalizált világunk híradásaiból mind többet hallunk az egyre pusztítóbb természeti katasztrófákról, árvizekről, aszályokról, tomboló viharokról, amelyekkel egyre többször, egyre több helyszínen kell az emberiségnek szembenéznie a felmelegedő bolygónkon.

1991-ben ezen a napon a 02B elnevezésű ciklon Banglades délkeleti partjainál, a Chittagong régió területén kezdett kegyetlen pusztításba. A legerősebb széllökéseket 260 km/h-snak mérték, amelyek 5 méter magas hullámokkal együtt söpörtek végig a partvonalon. Hivatalos adatok szerint 138 866 ember vesztette életét és 1,7 milliárd dollár volt az anyagi kár az 5-ös erősségű trópusi ciklon pusztítását követően, csak hogy néhány adatot említsünk.

A konkrét veszteségek mellett a túlélőknek is komoly problémákkal kellett szembenéznie, ugyanis a becslések szerint 10 millió embert tett hajléktalanná a ciklon és gyakorlatilag tönkretette a helyi mezőgazdaságot is, veszélyeztetve a megmaradt lakosság élelmiszer ellátását.

A bangladesi kormány a vihart követő időszakban több ezer menedéket épített a tengerparti területeken és komoly erdősítési programba kezdett, annak reményében, hogy az erdők segítenek majd a part menti védekezésben a jövőbeni ciklonok ellen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved