Április 30. – átadták a budapesti fekvő Eiffel-tornyot, avagy a Margit híd érdekességei


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

1876. április 30-án déli 12 órakor adták át a forgalomnak a Margit körutat és a Szent István körutat összekötő, a Margit-sziget csúcsát érintő Margit hidat. A francia Ernest Gouin terve alapján készült híd érdekessége, hogy a sziget csúcsáról, alulról nézve a híd lehajtóját, a hídközepet és a főváros két partját összekötő szakaszokkal egy elfektetett Eiffel-torony furán torz képét fogjuk látni, hála a francia tervező hazája iránti lojalitásának.

A híd építésére a Lánchíd folyamatosan növekvő forgalma miatt volt szükség, és átadáskor egy kocsipálya mellett járdák haladtak rajta, majd három évvel később indult meg a lóvasúti közlekedés is rajta. 1896-ban pedig, egy újabb átalakítást követően az első villamos is áthajthatott a Duna felett.

Margit hidat a II. világháborúban aláaknázták, és 1944. november 4-én a pesti oldalon fel is robbant máig tisztázatlan körülmények között. A balesetben több mint száz ember vesztette életét, 1945. januárjában a visszavonuló nácik a budai oldalt is megpróbálták felrobbantani, de szerencsére ez a szárnyhíd rész valahogy megúszta az újabb pusztítást.

A háború utáni helyreállítás után a budapestiek 1948. augusztus 1-jén vehették újra birtokba a hidat, amely azóta számtalan felújításon esett át, melyek közüla legutóbbi, 2009-es rekonstrukció a komolyabbak közé tartozott.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hvg.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved