Április 6.- Robert Edwin Peary elérte az Északi-sarkot


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

1909. április 6-án (elvileg a világon elsőként) érte el az Északi-sarkot Robert Edwin Peary. A hivatásos katonaként szolgáló felfedező mérési eredményeit később kétségbe vonták, mivel úgy tűnik, hogy valamiért 30 kilométert tévedhetett, amikor elküldte a sikert igazoló táviratát.

Peary már korábban is rendszeresen kért eltávozást a haditengerészettől, hogy a jégmezők felfedezésének szentelje idejét.

1891-től feltárta Grönlandon belső területeit, majd az Északi-sark felé terelődött a figyelme. Előszőr 1905-ben indult el Kanadából, de a rossz idő miatt az északi szélesség 87. fokánál vissza kellett fordulnia, ezután pedig három évet várt mire ismét nekivághatott.

1908-ban New Yorkban szállt hajóra és szeptemberben érte el a jég határát. Itt a korábbiakból okulva áttelelt csapatával, és csak 1909 februárjában bontottak tábort. Összesen 26 ember indult el 133 kutyával és szánokkal a pólus felé, de a legutolsó szakaszt csak egy társával tette meg Peary. Mivel az útinaplója április 6-án hiányosan tartalmazott adatokat és elvileg túl hamar értek a megadott helyszínre, utólag többen kétségbe vonták az eredményét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu, wikipedia.org

képek: Wikimedia Commons

 

2017 Kidsnews | All rights reserved