Az első találkozás a családdal – Mit tegyek, ha nem megy minden simán?


Tigirl (15éves) - 5 hónapja

Minden párkapcsolatban eljön egyszer az idő, amikor összeismerkedünk szerelmünk családjával, illetve ő is a miénkkel. Természetes, hogy ilyenkor mindenki szeretne jó első benyomást tenni, azonban előfordulhat, hogy nem minden úgy történik, ahogyan azt elképzelted (talán a túlzott parázás miatt). Annak érdekében, hogy ilyenkor ne ess pánikba, Kibédi Varga Katalinnal, az Etikett Iskola szakértőjével az ilyen esetekre is összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, és néhány hasznos tanácsot.

Hogyan viselkedjünk az első találkozáskor, hogy jó benyomást keltsünk? És mit tehetünk, ha úgy érezzük, nem sikerült?

Az első és legfontosabb, hogy legyél természetes, ne akarj valamilyen idealizált képnek megfelelni.

Még akkor se, ha tudod, hogy mi az, ami esetleg jó pont lehet a szülőknél. Ne erőltess magadra olyan dolgokat, amikkel igazából nem tudsz azonosulni.

Kiindulásként természetesen ne kezdj tegeződni, de ha erre engedélyt kapsz, akkor köszönd meg, és tegeződj bátran. Add önmagad, de legyél tekintettel a többiekre: hiába lehet az egyetlen vágyad az, hogy csak a szerelmeddel légy kettesben a szobájában, azért néhány percet akkor is szánj beszélgetésre a többiekkel, ha nincs különösebb esemény, vacsora vagy ilyesmi.

Az első benyomást érdemes a pároddal megbeszélni, mert lehet, hogy te úgy érzed nem voltál szimpatikus, aztán kiderül, hogy ez egyáltalán nem így van. Ő ismeri a szüleit és a testvéreit, tudja, hogy hogyan viselkednek, ha valami nem tetszik nekik.

Csak akkor kezdj el azon gondolkodni, hogy min változtass, ha szerinte is volt valami a viselkedésedben, ami kritizálható.

Ha jogosnak érzed, akkor igyekezz javítani a következő alkalommal, egy kedves gesztussal, vagy figyelmesebb viselkedéssel, akár bocsánatkéréssel is, ha olyasmi történt. Amennyiben nem érzed, hogy rászolgáltál a negatív véleményre, akkor várj türelmesen, és gondolj arra, hogy te a párodat szereted, és a családja majd vagy elfogad téged, vagy nem, ez majd hosszú távon úgyis kialakul.

Hasonló a helyzet, ha a te szüleidnek nem szimpatikus a párod: először mérlegelj, egyetértesz-e, vagy nem. Ha egyetértesz, mert tényleg volt olyasmi a párod viselkedésében, ami kifogásolható, azt mindenképp beszéld meg vele, és kérd meg, hogy legközelebb erre figyeljen jobban. Ha nem értesz egyet, akkor a szüleidet kérd, hogy tartsák tiszteletben a választásodat, és bízzanak benned.

Mi a helyzet a tesókkal? Mit tudunk csinálni, ha pl. látszólag nem szimpatikus a bátyámnak a barátom, vagy ha mondjuk a húgom is elkezd közeledni a páromhoz? És ha velem csinálják ezt a partnerem testvérei?

A testvérekkel ilyen módon fellépő konfliktust minél hamarabb rendezni kell. Nagyon fontos az őszinteség, ha téged ért „támadás”, mindig mondd el a párodnak, mi történt, ne akard egyedül megoldani.
Ha a te testvéreid tettek valamit, beszélni kell velük az okokról: miért ment neki a bátyád a párodnak, miért gondolja azt a húgod, hogy ő ugyan arra a fiúra pályázhat, stb. Minden esetben rá kell szánni az időt az őszinte beszélgetésekre, mert a jó testvéri kapcsolat megőrzése is fontos. Nem egészséges, ha a kapcsolatok egymás rovására mennek.

Mennyire lehet átfedés a párkapcsolati és a családi élet között? Mennyire vonhatjuk be a barátunkat/barátnőnket a családi programokba és mi mennyire “mászhatunk bele” az övékébe?

Érthető, hogy szeretnétek minél több időt együtt tölteni, de ehhez nem kell, hogy egy egész család asszisztáljon. Ez odafigyelés kérdése.

Tehát vedd észre, ha az adott programban való részvételed korai lenne, illetve ha nem vagy biztos benne, kérdezd meg a párodat.

Nem szabad megsértődni, ha a párod egyik családtagja szerint az adott eseményhez inkább ne csatlakozz, ezt el kell fogadni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved