Koronavírus: áldás vagy átok a bolygónak?


Miss Úszósapka (15éves) - 5 hónapja

A koronavírus visszahúzódása után, amikor visszatérünk a normális kerékvágásba fogjuk majd csak igazán érezni, milyen károkat okozott, hol hagyott nyomokat és milyen szempontból volt pozitív hatással akár a vírus Földünkre, társadalmunkra. Hogy utána mi lesz és a tapasztalatokból  tanulunk-e, levonjuk-e a helyes következtetéseket vagy sem,  hogy vissza fog-e térni minden és mindenki a vírus előtti megszokott rendbe, ezek mind csak akkor fognak megmutatkozni, ha a vírusnak végleg vége,  addig is reménykedni tudunk, hogy a gazdasági károkon kívül lesznek hosszan tartó, maradandó nyomai az emberi gondolkodásban. 

Az nem is kérdés, hogy a természet és a Földanya fellélegzik ebben a társadalom perspektívájából krízisnek megélt időszakban. Most élünk környezetbarát életet: a repülések Európa szerte részben vagy teljesen leálltak, az autós utazások szintén ritkultak, gyárak sorban állnak le vagy váltanak lassabb tempóra – ezek tették ki a légszennyezés nagy százalékát. 

A NASA műholdképein megdöbbentő légszenny ritkulást figyelhetünk meg, ami egyetlen hónap leforgása alatt ment végbe. A nitrogén-dioxid először Vuhanban csökkent, később az egész országon látható tisztulás ment végbe. Februárra kivonták az autók túlnyomó részét a forgalomból, ahogyan a légiforgalom is megállt, az erőművek és ipari létesítmények lelassultak.


Január elseje és február huszonötödike közötti különbségek. Kép: NASA

Az emberek mindennapi környezetterhelő tevékenységei közül az állati eredetű termékek fogyasztása csökken, mivel a tartós ételek élveznek prioritást, a közlekedésből – mind légi- és földi – eredő káros anyagok egyre apadó mennyisége szintén pozitív irányba mutat, ellenben az otthoni energiafogyasztás megnőtt az otthonlét miatt. Ez a három tevékenység együtt teszi ki az egyéni szennyezés 75%-át. A klímaválság megoldását illetően időt nyert az emberiség. 

Csak Magyarország felett átlagosan 20-30 repülő szökött lenni egyszerre, az olasz csizma a járvány előtt alig volt kivehető a FlightRadar térképén a sok repülőtől, most pedig 3-4 repülőnél ritkán számolhatunk többet országunk felett, Olaszország felett pedig leginkább átrepülő gépek szállnak, abból is maximum 10-15 darab. Január 20-án még közel 20.000 gép volt a levegőben, ez a szám március 12-étől kezdve egy hónap alatt 46.294 járatra csökkent.

Az elmúlt 90 nap regisztrált repülései naponta


Kép: https://www.flightradar24.com/47.5,19.08/8

A mi generációnk vajon mit fizet ezért? Egy élménykereső nemzedék vagyunk, koncertek, összejövetelek, események, a világba való kitekintés, messzire repülés nélkül miben változunk? 

Ha környezetvédelem címszó alatt egyáltalán nem növeljük majd a mostanihoz képest a repülések számát a koronavírus után, elveszítünk egy nagyon fontos dolgot, ami a nagyszüleinknek nem adatott meg: a világlátás lehetőségét. A légi közlekedés megnyitott előttünk egy olyan kaput, amivel lehetőségünk van körülnézni a világunkban vagy akár bejárni azt. Rengeteg tapasztalat, élmény és megélés kulcsa a világ felfedezése, ami egész életünkre elkísér. Lehet nélkülük élni, inkább az a kérdés, érdemes-e. Persze a repülőjáratok csökkentése lenne a köztes megoldás, illetve ha kevésbé lennénk kényelmesek és vonatra szállnánk egy-egy repülés helyett, remélhetőleg erre példát is látunk majd. 

Szárnyra kapott egy hír, hogy az egészségünk megőrzésének érdekében hatékony lenne egy olyan szabály bevezetése ami 2021 szeptemberéig tiltja a koncerteket. Ez 18 hónapot jelentene fesztiválok és koncertek nélkül, amibe bele sem merünk gondolni.

Sokak szocializálódásának jelentős részét teszi ki a koncertre járás, a fesztiválokat pedig már ne is említsük. A magyar zenekarok megélhetése egy dolog, a szórakozóhelyeké pedig egy másik – a kérdés inkább az, hogy milyen alternatív megoldásokat leszünk képesek kitalálni, hogy pótoljuk az ilyen összejövetelek varázsát és összekovácsoló erejét. 

Már egy hónapja nem rendezhetünk kisebb baráti összejöveteleket, ezek is érvágást jelentenek a nemzedékünknek, hiszen vészesen csökkennek az interakciók a virtuális tereken is ahogy telik az idő, napról napra távolodunk egymástól, történések és fizikai érintkezés híján. A teljes elidegenedésig nem fog fajulni a dolog, mivel társas lények vagyunk. Főleg a mi korosztályunk nem fog megelégedni a szülői társasággal vagy testvérekkel való kommunikációval, de a károsodások rendbehozására kell majd energiát fordítanunk. 

Hosszú távon egyedül a természet köszönné meg ezt a világjárványt, a társadalomra és a gazdaságra átokként nehezedik a helyzet. De ha úgy vesszük, végülis a természet küldött most mindenkit haza, hogy gondolkodjunk el az eddigi tetteinken, de leginkább azon, hogy hogyan tovább. 


Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

24.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved