Mire való valójában a csókolózás?


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Érdekes, hogy a mai napig nincs általánosan elfogadott álláspont annak vonatkozásában, hogy az emberek közötti csókolás tanult vagy ösztönös viselkedés-e. Az tény, hogy mi vagyunk az egyetlen élőlény a Földön amely ebben a formában alkalmazza, de ami furcsa az az, hogy ennek ellenére 10 százalékunknak fogalma sincs mi fán terem a csók.

Sok elmélet született már arról, hogy honnan származik a csókolózás, de arra, hogy miért csináljuk legalább már konszenzusra jutottak a tudósok.

Kialakulása vonatkozásában vannak, akik azon az állásponton vannak, hogy az evolúció során sajátítottuk el a csókot, mégpedig akkor, amikor őseink megrágva, szájukból adták oda az ételt a csecsemőiknek. Az elmélet szerint az anyák még akkor is odanyomták vigasztalásképpen az ajkukat a gyermekükhöz amikor neki már régen kibújtak a fogai és már önállóan is tudott táplálkozni, és ez volt az a gesztus ami az evolúció során csókká alakult. Ezt az elméletet támasztja alá egyébként az a tény is, hogy az emberek 10 százaléka egyáltalán nem csókol.

A csókolás során a párok átlagosan 9 ml vizet, 0,7 mg fehérjét, 0,18 mg szerves vegyületet, 0,71 mg különböző zsírokat és 0,45 mg nátrium-kloridot cserélnek. A feladat 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe, és egy francia csók esetén a nyelv is jelentős szerepet kap. Persze eközben védi az immunrendszert, stresszoldó hatású, a nyáltermelés miatt csökkenti a fogszuvasodás esélyét, és javítja a szív működését is.

Mások ezzel szemben úgy vélik, hogy a csók teljességgel ösztönös magatartás, és bizonyítékként az állatvilágból hoznak fel példákat, olyanokat ahol egyes fajok a szeretet kifejezéseként az orrukat dörzsölik egymáshoz.

Bárhogyan is volt egykoron az ma már biztosnak tűnik, hogy az udvarlással és a szerelemmel összefüggésben csókolóznak leginkább az emberek. Ennek ráadásul biológiai okai vannak, mivel több tanulmány szerint az ajkak összeérintése segít a megfelelő partner kiválasztásában, vagyis a jó minőségű párkapcsolatok kialakításában. Az ajkak összeérintése során a felek biológiai információkat cserélnek egymásról, és így hamar kiderülhet: a kapcsolat erős, életképes utódokat eredményez-e vagy sem.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

amjmed.org, ncbi.nlm.nih.gov, wikipedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved