Néznivaló sorozat tippek önkénteskarantén idejére


Miss Úszósapka (15éves) - 7 hónapja

A sok otthonlét akaratlanul is sorozat- film- és videónézésre készteti a korosztályunkat. Eddig leginkább hétvégéken vagy hétköznap esténként, esetleg utazás közben volt időnk kedvenc sorozatainkat bambulni, most viszont az elmúlt egy hónap alatt biztosan mindenki végignézte már megkezdett sorozatait.

Amennyiben unod már a sorozatokat akár a stílusuk miatt, vagy mert könnyen függővé válsz, less fel a magyar színházak honlapjaira, a karanténra való tekintettel igen jó minőségű felvételeket tettek elérhetővé a előadásaikról.

Nem olyan intenzív az élmény, mint amikor élőben nézed, de a kultúra képernyőn is kultúra. Akik pedig megnézendő, szórakoztató vagy elgondolkodtató sorozatok után kutatnak, íme pár tipp:

1. La Casa De Papel (aka Money Heist, magyarul “A nagy pénzrablás”) 

Spanyol nyelvű krimi-dráma sorozat Netflixen, elérhető angol szinkronnal is, van hozzá magyar felirat. A történet a Spanyol Királyi Pénzverdében kezdődik, ahonnan nyolc egymástól korábban független városneveket viselő bűnöző az elképzelés szerint 2,4 milliárd euróval óhajt távozni és új, szabad életet kezdeni valahol a világban.

A spanyol rendőrség és hírszerzés kívülről igyekszik szabotálni a Dalí maszkos bűnözők tervét, ahogyan a bent ragadt foglyok sem tétlenkednek sokáig. Izgalmas karakterek, lélegzetelállító fordulatok, menő történetvezetés, igazi déli-világ hangulat. A sorozatnak eddig 4 évada elérhető, a legfrissebb április elején debütált további két új évad beharangozásával. Részenként 45-60 perc. 

2. Skam 

Kevésbé híres norvég drámasorozat, hivatalosan 2015-ben egy norvég TV csatornán sugározták, magyarországon Videáról lehet legkönnyebben elérni, magyar felirattal. Szinkron semmilyen nyelven nem készült hozzá. A kivitelezésben van valami amatőr, egyáltalán nem a megszokott módon van feldolgozva, ami elképesztő hangulatot kölcsönöz neki.

Fiatal norvég színészek játszanak benne, minden évadban egy-egy gimnazista diák szemszögéből mutatják be az oslói tinédzserek mindennapjait. Vallások, identitások, elképzelések találkozása a generációnak életében.

Ritka jól elkapta a fiatalok életét, az egész emberközeli, ismerős helyzetekkel, emberekkel találkozhat benne a néző a karakterek és történések által. Összesen 4 évad, részenként 20-30 perc.

3. Westworld 

Az HBO-n fellelhető amerikai sci-fi, western és thriller sorozat, magyar szinkronnal és felirattal is elérhető. A történet két fő helyszíne egy vadnyugat témájú modern vidámpark, Westworld, amit emberszabású droidok laknak és a pénzes vendégek szórakoztatását szolgálják. A másik helyszín pedig a park laboratóriuma a vezetőséggel. Az üzlet lényege, hogy a park droid lakói összetéveszthetően hasonlítanak az emberre, komplexitásuk majdnem eléri a homo sapiens felépítéset, egyedül a teljes öntudat hiánya mutat különbséget, így a valóságtól alig különböző korlátok és következmények nélküli a világban kalandozhat, tehet bármit kedvére a látogató.

Leplezetlenül mutatja az emberekben rejtőző agresszivitást, teljességre törekvését, vágyaikat, céljaikat és az öntudatra ébredés erejét. Eddig 2 évad elérhető teljesen, az új, 3. évad részenként csöpög. Részenként 50-80 perc.

Atypical (Több, mint normális):

Az Atypical, azaz Több, mint normális egy amerikai felnövésfickió. Angolul magyar felirattal mindhárom évadját megtalálhatjuk a Netflixen. Történetünk főszereplője Sam, egy autizmussal élő fiú, a sorozat pedig az ő életét mutatja be. Sam rengeteg dolgon megy keresztül és a harmadik évad végére már több barátja, barátnője lesz, de bejut az egyetemre is. Bár ő a főszereplő, nem csak az ő nehézségeit mutatja be a történet, a családja és az ő problémáik is jelentős szerepet kapnak a sorozatban. Bár elsőre csak egy unalmas dokumentum műfajú sorozatra következtet az ember, azonban a Több, mint normális ennél sokkal több.

Ebben a sorozatban egy igazán izgalmas történetet követhetünk. Az Atypical jelenleg három 8-10 epizódos (részenként 25-40 perces) évadból áll. 2021-es folytatásával pedig befejeződik a széria.

The Good Place (A jó hely):

Az amerikai NBC tévécsatorna sikeres alkotása. Magyarországról a Netflixen nézhetjük meg, feliratosan. A fekete humorral teli, kissé abszurd szituációs komédia Eleanor Shellstropról szól, aki halála után a Jó Helyre kerül. Itt több emberrel is megismerkedik, barátokat talál, azonban itt van a bökkenő: Eleanor nem volt jó ember a földi élete során, így a Rossz helyen kellett volna kikötnie. Újdonsült barátairól szintén kiderül, hogy nekik sem volt valami példamutató életük. Így hát, együtt próbálnak kikászálódni a bajból.

Ebben a sorozatban azt szeretem a legjobban, hogy tiszteletben tartja minden vallás „túlvilágról” szóló álláspontját, így bárki nyugodt szívvel nézheti, mert egy köztes, egyik vallással sem párhuzamos (és nem is ellentmondó) szemszögben játszódik a történet. Az idén befejezett széria négy évadot élt meg, melyek 12-13 kb. húszperces epizódból állnak.

Locke & key (Locke & key – Kulcs a zárját):

A Netflix egyik idei nagy dobása, a Locke & key hatalmas népszerűségnek örvendett. Az amerikai természetfeletti-horror-dráma műfajú széria az ismert – azonos néven futó – képregény adoptációja. A sorozat főszereplője a Locke család, akik korábbi lakhelyükről elköltöznek az elhunyt édesapjuk által rájuk hagyott birtokra. Beköltözésük után a megözvegyült édesanya gyerekei, Bode, Tyler és Kinsey kulcsokat találnak a házban, melyek különféle varázslatos erővel bírnak. Rájönnek, hogy ezeknek a varázskulcsoknak közük van az édesapjuk halálához, majd újdonsült barátaikat is beavatva elkezdenek nyomozni… Megtalálják a kulcsok titkát, azonban az évad végén fordul a kocka…

Ez az egyik legizgalmasabb sorozat, amit valaha láttam, engem főként ez fogott meg. Jelenleg egyetlen, tíz 40-60 perces epizódból álló évada van. A Netflix hivatalos bejelentése szerint már forgatják a második évadot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved