Soha ilyen aktuális nem volt még könyv, mint a Tér és a Torony – kritika


Kermit (17éves) - 11 hónapja

Bármilyen felületét is használnám az internetnek, néhány mozdulatnyi pörgetés után máris megtalál az első összeesküvés-elmélet a COVID-19 kapcsán. Az egyik ilyen legdurvább elmélet az 5G-hez kapcsolódik, és mostanra már számos mobil szolgáltató könyörög, hogy mivel az elmélet fake news, senki ne rombolja le emiatt az adattovábbító tornyaikat, főleg most, a #homeoffice és #homeschooling időszakában különösen sok bosszúságot okozva ezzel nem csak a szolgáltatóknak. Niall Ferguson : Tér és a Torony című könyve éppen az ilyen összeesküvés-elméletek leleplezéseivel foglalkozik, méghozzá tűpontosan, kizárólag tudományosan megalapozottan. 

A könyv egyszerre tekinti át a világtörténelem korszakait és mégis képes válaszokat adni a bezárt lakásajtónkon kívüli, aktuálisan zajló eseményekre, erőviszonyokra és ok-okozati összefüggésekre. 

Niall Ferguson amerikai egyetemi professzor olyasmire vállalkozott, amire a szakmájából kevesen. Tudósként göngyölíti fel a történelemben szereplő szinte összes ismert és kevésbé ismert hálózat történelmi szerepét és hatását, amely sokak szerint ma is irányítja életünket.  Illuminátusok, szabad kőművesek, a zöld köpenyes patkányfogó, vagy a modernkori, a Cambridge Egyetemen szívébe fúródott szovjet kémhálózaton át egészen napjaink hálózatainak sokaságáig, értsen ez alatt bárki bármit. A NET-et, a Facebookot, terrorszervezeteket, Trump, Putyin és az EU édes hármasát, vagy akár a napjaink titkos társaságaként emlegetett Bilderberg-csoportot, esetleg a Szilícium völgy igazi nagyágyúit. 

Részletekbe menően és tudományos alapossággal járja körbe a szerző az összes csoport esetében a valóságot, és az őket körülvevő legendákat és azok valóságtartamát. Olyan történelmi csemegékkel, mint például hogy John F. Kennedy kampányának finanszírozását hogyan hozta tető alá az akkori maffia főnökkel közös szeretője, Judith Campbell. 

Persze nem ez lenne az első könyv, amely igyekszik a történelmet átszövő hálózatókat bemutatni, azonban ezek a könyvek legtöbb esetben vagy szenzációhajhászok és  történelmi szempontból pontatlanok. Ellentétben a Tér és a Toronnyal, amely kínosan igyekszik minden egyes szavában a történelmi hitelességre, és ez egy egészen kivételes teljesítmény. 

Ami az előnye, az a hátránya is sajnos, ugyanis azért, hogy a szerző elkerülje a kóklerkedés látszatát is, kíméletlenül feláldozta az előszó és néhol a könyv egy-egy fejezetének élvezetes olvashatóságát, és itt nem csak az elképesztő mennyiségű forrás és jegyzet megjelölését értem, amelynek felsorolása 103 oldalt tesz ki, hanem a leginkább a bevezetőt amelyben egy feszengő egyetemi tanár igyekszik meggyőzni a katedráról a hallgatóságát – ez esetben az olvasó táborát-, hogy ő bizony szakember a javából, pedig erre semmi szüksége nem lenne a könyvnek, hiszen aki már valaha olvasott a témáról az biztosan képes megítélni szakmaiságát enélkül is.  

Ha ettől az apróságtól az olvasó el tud tekinteni, egy igazán izgalmas témát  boncolgató könyvet tarthat a kezében, amely 15 éves kor felett biztosan érdekfeszítő olvasmány azoknak, akiket érdekel az aktuális világpolitika, és az erőviszonyokat mozgató szálak szövevénye, de – ha csak nem készültök hálózat elméleti szakembernek, – a bevezetőt nyugodtan offoljátok.  

Itt olvashattok részletet a könyvből 

Támogatott tartalom

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved