Szabad e-locsolni? – Ez a húsvét más, mint a többi


kidsnews (127éves) - 1 éve

Ez a húsvét más, mint a korábbiak, hiszen most nem tudjuk összehozni a nagyobb közösségeket, de még a családokat sem. Az ünnep szertartásai idén teljesen más formát kell öltsenek. Az egyház online istentiszteletekkel jelentkezett ma, holnap pedig minden bizonnyal az online locsolkodás, és a virtuális hímes tojás is bemutatkozik.

Bár sokan készülnek holnapra home-made húsvéti tojásokkal, az egész biztos, hogy ezek csak részben fogják beteljesíteni a küldetésüket. 

Magyarországon a 17. században megfogant népszokás szerint a vasárnapot a tojásfestés, a húsvét hétfőt pedig a hajnalban kivitelezett locsolkodás jellemezte. Újabban persze a jéghideg kútvizet felváltotta a kölni, de akinek egynél több locsolkodója volt, annak feltehetően ez sem tette sokkal elviselhetőbbé a reggelt.

illusztráció / pixabay.com

Az évszázadok alatt külön műfajjá lett a szertartáshoz kapcsolódó versikék megalkotása, és a humoros költeményekbe elődeink rendre belefűzték a korszakot jellemző időszakok történéseit. 

“Szabad e-locsolni?”

2020-ban talán így a legcélszerűbb fogalmazni, hiszen szűk családi körben még megvalósítható a locsolás, de ha betartjuk a szabályokat (és miért ne tartanánk) akkor a nagyinak idén csak a virtuális változatában lehet része. Ennek megfelelően a webkamera előtt kell elmondanunk majd a locsolóverseket, és e-képeslapokban érkezhetnek a jól megérdemelt hímes tojások. Sokak bánatára azonban a locsolópénz összege jelentősen redukálódhat idén, de ha van ifjúsági bankszámlánk a család néhány kisebb utalással enyhítheti a kárt…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép: Molnár Szabolcs és Káposztás Gábor, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztorai húsvétvasárnapi online istentiszteletet tart napkelte előtt a fancsikai templomromnál. MTI/Czeglédi Zsolt

2017 Kidsnews | All rights reserved