Szimbiózis a családdal: az első találkozástól az ottalvásig


Tigirl (16éves) - 1 éve

Miután elmúlt az újdonság okozta félelem, vagy beadjuk a derekunkat a szülők könyörgésének és bemutatjuk a párunkat – rájövünk, hogy ez nem egy egyszerű dolog. A filmekben oly sokszor előforduló kínos szituációkat mindenképp el akarjuk kerülni, de a görcsölés még nagyobb eséllyel rontja el az első benyomást.

Ezúttal az első találkozásról és a későbbi együttélésről kérdeztük Kibédi-Varga Katalin protokollszakértőnket.

Hogyan és mikor illik bemutatni egy barátot/barátnőt otthon? Mit mondjunk otthon és mit mondjunk a párunknak?

“A ,,mikor” kérdésre nincs általánosan követendő szabály, de egy biztos, hogy nem kell elhamarkodni.”

Mindenkinél máskor érkezik el az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy annyira biztos az érzéseiben, hogy szeretné megosztani az örömét a családtagjaival. Ülj le a szüleiddel/pároddal mesélj a párodról/szüleidről és mondd el, hogy fontos lenne számodra, hogy megismerkedjenek. Beszéljétek meg, hogy mi lenne a legjobb megoldás erre, otthon találkozzanak, vagy esetleg egy semleges helyen.

Igencsak kellemetlen, de mit kell tennünk, ha együtt szeretnénk lenni a szobámban? Hogyan illik ezt kezelni a szülőknek és hogyan a fiataloknak?

Kölcsönös tisztelettel. A szülőnek illik tiszteletben tartani gyermeke magánéletét, például kopogás nélkül ne rontson be a szobájába, és ti se hallgassatok zenét teljes hangerőn, mert lehet, hogy a család többi tagja már pihenni szeretne.

Beszéljünk az ottalvásról: inkább a fiúknál, vagy a lányoknál illik ott aludni? Hogyan lehet/ illik egy ilyen helyzetet kezdeményezni és leginkább hogyan kell ilyenkor a párnak viselkedni a családban a vacsinál/ reggelinél?

Erre nincs szabály, ott ahol erre nyitottabbak! Őszintén beszéljétek meg a szüleitekkel, hogy ez lenne a kérés, és hogy nyitottak-e valamelyik megoldásra. Fel kell készülni arra, hogy elutasításban lesz részetek, ilyenkor teljesen érthető, ha csalódást, szomorúságot, haragot éreztek, de a szüleitek döntését tiszteletben kell tartani.

Ha engedélyezik az ottalvást, mint vendéglátó könnyítsétek meg a párotok helyzetét a következőkkel:

  • – érkezéskor mutasd be a családtagjaidnak, ha még nem ismerik egymást,
  • – mutasd meg, hová teheti a dolgait, és hol találja a mellékhelyiséget,
  • – készítsd fel előre a családod szokásait illetően.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

kiemelt kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved