Ügyelj kártyáidra a neten is!


D.Barbara (20éves) - 1 éve

Ha a járvány előtt még sosem vásároltál volna a neten, akkor valószínűleg éppen itt az ideje, hogy megtörténjen, hiszen az online vásárlás sokkal biztonságosabb és kényelmesebb a jelenlegi helyzetben. A kiszállítással foglalkozó cégek többsége a járványra tekintettel már nem is vállal utánvételi lehetőséget, sőt sokan érintésmentes kiszállítást alkalmaznak. Fontos, hogy odafigyeljünk a neten történő vásárláskor, hogy kinek és hol adjuk meg adatainkat, nehogy adathalászok áldozatává váljunk, és ismeretlenek nyúlják le a megtakarításainkat bankszámlánkról!

Ha online szeretnél fizetni a kártyáddal, akkor a következő adatokra lesz szükséged: kártyabirtokos neve, bankkártya száma, a lejárat ideje, CVV kód (a kártya hátulján található három számjegy).

Ezen kívül egyéb adatot nem kérhetnek tőled, így a PIN-kódodat sem! Ha egy weboldal ezen felül egyéb adatokat kér tőled, például a PIN-kódodat, akkor ez rögtön keltsen benned gyanút és semmiképp se add meg az adataidat (a rendes vásárláshoz szükségeseket sem!).

Fontos, hogy ezeket az adataidat a netes vásárláson kívül is biztonságban tudd, ne add meg senkinek semmilyen formában. Hiszen ezen adatok birtokában bárki vásárolhat a kártyáddal a tudtod nélkül. Amennyiben elveszted a bankkártyádat, rögtön hívd fel a bankodat és tiltsd le a kártyád az ügyfélszolgálat segítségével. Ezzel elkerülve, hogy mások esetlegesen visszaéljenek a megtalált bankkártyáddal.

Fontos megemlíteni, hogy amikor a bankban létrehozod a bankszámládat, akkor a kártyádra különböző limiteket állíthatsz be a vásárlási szokásaidnak megfelelően. Külön limitet állíthatsz be a napi online vásárlásaidhoz is, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos összeg vagy tranzakciószám felett (limit) nem enged vásárolni a kártyáddal a rendszer, automatikusan letiltja a tranzakciót a bankod. Ezt hasznos lehet beállítani arra az esetre, ha esetleg ellopnák vagy elhagynád a kártyád, hogy csak minimális összeget tudjanak róla levenni. Illetve azért is, ha önmagad szeretnéd kontrollálni, hogy elkerüld a túlköltekezést, amit később megbánnál.

Internetes vásárlás esetén célszerű internetes biztonsági kódot (3D Secure Code) használni, amelynek az a lényege, hogy a bankkártyás fizetés jóváhagyása után a bankod oldalára irányítanak át. Ezzel egy időben egy biztonsági kódot kapsz, amit meg kell adnod az átirányított felületen. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy plusz biztonsági lépcső. Amennyiben bizonyos szolgáltatáshoz kapcsolódó fiókot használsz (pl.: PayPal, GooglePay stb.) akkor mindenképpen

érdemes olyan jelszót megadni, amit más fiókodhoz nem használsz, nehezen kitalálható, illetve kis-és nagybetűt, számot és különleges karaktert egyaránt tartalmaz.

Ezen felül pedig, amennyiben az adott szolgáltatás lehetővé teszi állítsd be a kétfaktoros (pl.: egyszerhasználatos kód küldése sms-ben) vagy biometrikus (ujjlenyomat, arcfelismerés) hitelesítést a belépéshez. S gondolom említenem sem kell, hogy ezt a jelszavadat se add meg senkinek, és tárold biztonságos helyen! Erre egy jó alternatíva lehet egy jelszószéf program például.

És akkor térjünk rá végre a lényegre, mi a teendő éles helyzetben mielőtt megadnád az adataidat a fizetéshez. Először is ellenőrizd le a weboldalt, ahol vásárolni szeretnél, hogy biztonságos-e.

A legszembetűnőbb dolog, ami kételkedésre ad okot az, ha a weboldal gyanúsan olcsón árulja a termékeit, továbbá magyartalan, helyesírási hibákkal tarkított szövegeket látsz.

Amennyiben egy ilyen weblapra tévedsz, jobb inkább továbbállni és egy másik, biztonságos weboldalon megvásárolni a terméket kicsit drágábban.

Egyébként a biztonságos weboldal legegyszerűbb jellemzője a címsorban található zöld lakat, amely az oldal biztonsági tanúsítványának (SSL tanúsítvány) meglétét jelzi.

Érdemes vásárlás előtt lecsekkolni az oldal üzemeltetőjét is, ha nincs neve, címe, elérhetősége, esetleg csak egy info@noreply.bukta e-mail-címet találsz, akkor felejtős az üzlet.

Amennyiben a weboldalt, ahol vásárolni szeretnénk, biztonságosnak ítéljük meg akkor nincs más hátra, mint a már fentebb említett bankkártya adatainkat megadni (és csak azokat!), nem túllépni a vásárlási limitünket és élni a bankunk nyújtotta 3D Secure Code szolgáltatással! Ezek után pedig már csak egy dologra kell figyelnünk: ne mentsük el kártyánk adatait az internetes felületen, mivel úgy könnyebben tudnak visszaélni velük.

Biztonságos netes vásárlást! 😉

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

K&H Bank

2017 Kidsnews | All rights reserved