Webes biztonsági tanácsok


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

A biztonságra mindig nagy hangsúlyt kell fektetni, így az interneten is szem előtt kell tartani az adataink védelmét legyen szó jelszavakról, kéretlen tartalmakról, adatkezelésről.

Az elmúlt években átalakult a spamek áramlása. Ahogy a védekezés fejlődött úgy a kéretlen üzenetek is, és ma már gyakorta létező, feltört fiókokat használnak a kiberbűnőzők. Amikor az ember fiókjának a biztonságáról van szó, akkor valójában rengeteg másik ember is érintett, nem csak a feltört fiókunk szenved kárt[. A mások és a saját védelmünkért is érdemes a biztonságunkat komolyan venni. A digitális világban ugyanúgy fontos a biztonság, mint a hétköznapi életünkben. Ahogy egy eltulajdonított lakáskulcs, úgy egy ellopott jelszó is jelenthet komoly veszélyt a tulajdonainkra. Ahol csak lehet, érdemes élni a cégek által nyújtott biztonsági funkciókkal.

Ebben a cikkben a Google biztonsági beállításait mutatjuk be részletesen, tekintve, hogy ezt a fiókunkat használjuk a telefonjainkon az első bejelentkezéskor, ehhez van kötve az e-mailünk, az online mátrixaink, képeink, Youtube-felhasználónk. Hogyha ezt a fiókunkat ismeretlenek feltörnék, akkor nagyon sok mindent elérnének. Hogy ezt elkerüljük, érdemes néhány beállítást és tippet alkalmazni.

Bármilyen Google terméket használunk a fiókunk mindig legfeljebb két-három lépésre van. Ha megtaláltuk a profilképünket az oldalon akkor már csak rá kell klikkelni, alatta pedig egyből meg fogjuk látni a Google-fiók kezelése gombot. Ez visz minket tovább a fiókunk hubjához, az oldalra ahonnan minden beállításunkat menedzselni tudjuk. A negyedik fül a Biztonság, itt tudjuk ellenőrizni beállításainkat.

A legelső lépésünk a bejelentkezéseink ellenőrzése legyen, ezzel gyorsan észrevehetjük, ha valami nem stimmel. Ha idegen eszközt látunk, azt azonnal töröljük, jelszavunkat változtassuk meg. Ez a menüpont akkor is hasznos, ha telefonunkat ellopják vagy eladjuk. Itt ugyanis el tudjuk távolítani a bejelentkezésünket, így a következő tulajdonos nem férhet hozzá adatainkhoz.

Ha itt mindent beállítottunk, akkor érdemes továbbugranunk a legegyszerűbb és mégis az egyik leghasznosabb biztonsági funkcióra, a kétlépcsős azonosításra.

Ez egy rendkívül letisztult eszköz, segítségével új bejelentkezés alkalmával egy már hitelesített eszközön le kell igazolnunk, hogy mi léptünk be. Használata által azonnal megtudhatjuk, ha valaki be akar lépni a fiókunkba. Ez azért is jobb, mint például a biztonsági e-mailes rendszer (amikor kapsz egy levelet, ha belépnek a fiókodba), mert itt még a bejelentkezés megtörténte előtt ki tudod szúrni a problémát, ezzel megelőzve a bajt, nem pedig kezelve, mint korábban.

Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint a jelszavunk erősítése. Gondolom mindenki sokat hallott erről, de azért fontos ismételni ezeket a tudnivalókat, hogy rögzüljenek és alkalmazzuk is. A jelszókészítés fontos szabálya, hogy

  1. A jelszavunk egyedi legyen, nehezen kitalálható (értsd: nem létező szóösszetétel, jó példa lehet a házikancsal – semmi értelme, ezért jó), akár teljesen random is
  2. Használjunk bonyolító elemeket, például számokat, kis- és nagybetűket, kötőjeleket, bármit, amit enged az oldal és meg tudunk jegyezni (hÁ-ziKancSal154)
  3. Ne használjuk ugyanazt a jelszót két helyen
  4. Cseréljük a jelszavainkat relatív gyakran – ha feltörési kísérletet észlelünk, akkor azonnal

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Akit érdekel a téma és ért angolul, annak érdemes lehet ezt a linket megtekinteni: https://publicpolicy.googleblog.com/2013/02/an-update-on-our-war-against-account.html.  -Első kézből, pontosabban írja le a helyzetet.

2017 Kidsnews | All rights reserved