A lány, akinek elege lett – Vércsék kritika


Naan (17éves) - 12 hónapja

Deák Kristóf Mindenki című, Oscar díjas rövidfilmje után újabb, hasonló alapgondolatú alkotás látott napvilágot nemrég. Szabó Szonja Vércsék című filmje egy kamaszlányokból álló kézilabda csapat történetét tárja elénk.

A cikk elolvasását a film megnézése után javaslom, mert néhol lelőheti a poént a sztorival kapcsolatban!

Aki valaha is űzött versenyszerűen bármilyen sportot, az tapasztalatból tudhatja, hogy igazán leegyszerűsítve két féle edző létezik: az egyik a szelíd, folyamatosan dicsérő és biztató fajta, a másik pedig az, aki a könyörtelen igazság kimondása és a szégyenérzet erősítése mellett teszi le a voksát, ezzel arra sarkallva sportolóit, hogy a rendszeres leszidásokat a jó teljesítmény elérésével kerüljék el.

Én szerencsére csak a kedvesebb fajta edző dicsérő szavai által fejlődhettem, de nem egyszer szem- és fültanúja lehettem a kosármeccseimen annak, ahogy az ellenfél trénere az egész csarnok hallatára szidja csapatát. Olyankor mindig elgondolkodtam azon, hogy megéri-e így viselkedni a fiatal sportolókkal csak azért, hogy jobban teljesítsenek a meccseken. Szerintem nem.

Vércsék -RTL

Így van ezzel a 15 éves Franci, a kisfilm főszereplője is. Kézilabda csapatának edzője, Feribá folyton becsmérlő szavakkal illeti tanítványait, remélve, hogy ezzel jó hatással lesz rájuk. A legtöbb lány fél kimondani azt, amit gondol, de miután egy rosszul sikerült mérkőzés után a Vércsék edzésén olyan mondatok hangzanak el, mint

„Gyerünk, rendesen, nem úgy, mint egy rakás baszatlan picsa!”, „Próbáljatok meg egy kicsit gondolkodni, még ha genetikailag nem is vagytok bekódolva rá!”, vagy éppen „A lelátón is a pasikat nézted, vagy mi?!”, Francinak elege lesz és jól megmondja a magáét Feribának.

A társait nagyon meglepi és lenyűgözi az, ahogy kioktatta trénerüket, viszont a főszereplő által kieszelt terv végrehajtásába nem mennek bele, miszerint, ha mindenki egyszerre lázad föl az edző ellen, akkor javíthatnak a körülményeiken. Magára maradva és dühödten Franci arra az elhatározásra jut, hogy abbahagyja a sportot. Ezzel ér véget a rövidfilm.

Vercsek

Érdekes megfigyelni a pszichológiai hátterét a filmnek. A kézicsapat tagjai körében erősebb a félelem érzete az edzővel szemben, mint az ellenszenv és a felháborodás. Mindegyikőjük fél kimondani a gondolatát, tartva attól, hogy elveszti a pozícióját. Így, az egyedülállóan bátor Francin kívül mindegyikőjük kénytelen folytatni a játékot abban az egészségtelen légkörben, amit az edzőjük biztosít nekik.

Érdekes, elgondolkodtató és élethű rövidfilm, melyet minden utánpótlás sportolónak és edzőnek szívből ajánlok.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved