A magyarok 0,015%-át alkotjuk mi, golfozók. De mit is csinálunk??


Sz Marci (15éves) - 1 éve

A mai modern, extrém sportok rohanó világában egy ilyen nyugodt, vontatottnak tűnő testmozgás nem igazán tud teret nyerni magának. A golf mint sport megítélése hazánkban változó, ez leginkább a szocializmusnak köszönhető. Ekkor ugyanis megpróbálták befeketíteni a nagy ellenségnél – az Egyesült Államokban – igen kedvelt és gyakori időtöltést. 

A társadalom java részének él egy kép a fejében a golfról: emberek egy réten ütnek egyet, majd autóval, vagy gyalog a labda után mennek és újra, majd újra ismétlődik ez az unalmasnak tűnő procedúra.

A másik tévhit az, hogy drága. Ez nem is annyira tér el a valóságtól, ugyanis ez a hobbi két nagyobb beruházást is igényel: első az ütő szett megvásárlása, a második pedig az éves bérlet. De ha kicsit belegondolunk; az ütők szinte örök életre szólnak, a bérletet évente egyszer kell megvenni. Ez soknak tűnik….de a fociban venni kell mezt és évente többször, több tízezer forint értékben cipőket. Így nem is tűnik annyira drágának mint elsőre hinnénk.

A játék menete bár egyszerűnek tűnhet, korántsem annyira könnyű. A pálya általában 200-300 méter, ezeken három elütő rész található (ha footgolf pálya is akkor négy) a profi, a junior/senior és a felnőtt, valamint a másik végén green a lyukkal. (A green egy speciális nagyon apró fű.)  Ezen kívül elszórva homokból álló bunkerek is fellelhetők, továbbá tereptárgyak például tó, szakadékok vagy épp kövek is lehetnek a sportolásra szánt területen. A felsoroltakon kívül a legideálisabb szakasz a fairway, ugyanis innen a legkönnyebb elütni a labdát.

A játékosok táskájában legalább 7-11 ütő kap helyet: sand wedge (s), pitching (P), 6-os iron (6), 8-as iron (8), hybrid, driver és putter. Ez kiegészül egy-egy kilences ironnal és egy hetes ironnal. Természetesen nem minden esetben. A versenyeken 14 ütőnél nem lehet több a játékos táskájában. Amennyiben mégis több van, az büntetést, majd kizárást von maga után.

A használatuk a következő:

  • A drivert a pálya legelső szakaszán használjuk. Ezzel egy jobb játékos 100-150 métert tud ütni, igénybevételekor meg kell emelni a labdát a tee-vel. Ezt az ütőt (egy-két esetet leszámítva) pályánként egyszer használjuk.
  • A hybrid ütőt a pálya fairway részén (az apró fű) használjuk. Itt már nem emelhetjük meg a labdát a tee-vel, ezzel is szép nagy, 100 méter felettieket üthetünk.
  • A 8-as vasat a pálya azon részein használjuk, ahol vagy nagyobb a fű, vagy a körülmények nem teszik lehetővé a hybrid használatát. (például egy nagyobb domb fekszik előttünk)
  • A 6-os vas talán a legkevésbé használt ütő az itteniek közül. Ezzel akkor ütünk, ha közelebb vagyunk a greenhez (80 méter alatt).
  • A sand wedge ütő – ahogy a neve is elárulja – a bunkerből való kiütésre lett kifejlesztve. 
  • A pitch ütő az egészen kicsi ütésekre lett kitalálva (1-20 méter)
  • A végére maradt a putter. Ezzel az ütővel a greenen gurítunk.

Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, ezért egy játék leírásával szemléltetem:

Két játékos játszik egy 300 méter hosszú pályán. Ezek általában PAR ötösek (tehát a profik) öt ütésből meg tudják csinálni.

Mind a ketten beállnak a kezdő pozícióba, az első játékos kiveszi táskájából a “driver” nevű ütőt, a labdát egy “tee” nevű magasítóra teszi és elüti azt. A labda a fairwayen landol. Boldogan nyugtázza a sikeres ütést. 

A második játékos is megismétli, azonban beüti a közeli tóba. (Így 1-1 ütésnél járunk). Odasétálnak labdáikhoz. Az első játékos megkeresi táskájában a “hybrid” nevű ütőt és megüti a labdát. 

A második játékosnak van lehetősége droppolni a dropping zone-ban (Ez egy rendszerint nagyobb fűben található kör). A térdétől leejti a labdát, előkeresi a 8-as vasra keresztelt űtőt. Felkészül (ilyenkor már nincs magasítás) és elüti… tökéletes találat a labda a fairwayen kb. 70 méterre a greentől. (2-2 ütésnél járunk). Az első játékos üt ismét a hybriddel, de a  feltámadó szél belekanyarítja labdáját egy bunkerbe a greentől 10 méterre. A második emberünk is hybrid ütővel üt és az ő labdája a greenen landol 5 méterre a zászlótól. Az állás (3-3).

Az első játékosnak elő kell vennie az s betűvel jelölt sand wedge ütőt. Sikeresen kiüti a bunkerből és a labdája leesik a greenen 3 méterre a zászlótól. 

A második emberünknek elő kell vennie a putter nevű ütőjét. Ezzel gurítani kell a greenen.  És sikerül neki begurítani… a labda a lyukban. Így ő birdie találatot ért el. (PAR-1)

Az első játékos ugyanígy tesz. Neki ez az eredmény PARra lett elég. 

Mit szeretnek ezen a sporton az emberek?

Aki golfozik pontosan tudja milyen megnyugtató és kikapcsoló. És ha még sikerül is megcsinálni PAR (Professional Average Result) alatt, akkor az elképesztő sikerélményt tud adni ez, a Britanniában kitalált sport. Így nem véletlen, hogy ezt a sportágat aktív nemzetközi golfélet, professzionális szinteket elérő játékosok is jellemzik.

Napjainkban elképesztő összeg van a golfban. Rengeteg ember vált legendává. Néhány közülük:

Tiger Woods

Rory McIlroy

Phil Mickelson 

De nem csak a modern golfban nőttek ki bajnokok. A 19-20. században is voltak kiemelkedően nagy játékosok. Ekkor még nem volt ekkora pénz a golfban. Remek példa Francis Ouimet, aki amatőrként megnyerte a US Open versenyt, és ezért semmilyen összeget nem kapott. Az első igazán nagy legenda a sportágban Harry Vardon volt.

Egy profi golfozó élete merőben eltér mondjuk egy focistáétól. Egy futballozó folyamatos, garantált fizetést kap a csapatától, ez kiegészül szponzorációból és esetleg egy saját márkával. Egy golfozónak ugyanúgy van szponzora (PING, NIKE, Callway stb…) és ritka esetben van márkája (Pl.: Tiger Woodsnak cipője van, Scotty Cameronnak ütői), de náluk hiányzik az a garantált fizetés – amit a klubjuk fizetne, már ha lenne. A golf egy egyéni sport. A játékosok teljesítményüknek megfelelő összeget tehetnek zsebre a verseny díjaként.

Aki el szeretne kezdeni golfozni, vagy csak ki szeretné próbálni, annak azt ajánlom menjen el egy pályára. (Hazánkban talán a két legjobb pálya a Balatongolf és a Felcsúti pálya).

Ezeken a pályánkon ingyen ki tudjuk próbálni azt, hogy milyen is ez a sport. Ekkor kapunk egy oktatót, aki 5-10 percben elmagyarázza az alapokat, megmutatja a technikát. Aki elkezdi, annak azonban szembesülnie kell azzal, hogy a technikára rá kell érezni és ez néhány embernek nehéz lehet. 

Azt tanácsolnám azoknak, akik el szeretnék kezdeni a golfot, hogy nyugodtan próbálja ki. Nem származhat belőle kár. Ütőt a legtöbb helyen tudsz bérelni. Szóval az véleményem, hogy aki szeretné, az menjen el és próbálja ki! 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved