Covid19: mi történik az Erasmus+ programmal


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

Az egyetemek bezárásával, az utazási korlátozások bevezetésével veszélybe kerültek az olyan nemzetközi oktatási programok is mint az Erasmus+, vagy az önkénteseket toborzó Európai Szolidaritási Testület munkája. A programokban jelenleg 165 ezer fiatal vesz részt, és 5 ezren önkénteskednek Európa-szerte. Az Erasmus Hallgatói Hálózat szerint a koronavírus járvány miatt a csereprogram lehetőségek 25%-át törölték és programban résztvevő hallgatók 37,5%- komoly problémákba ütközött a járvány miatt, például nem tudott hazamenni.  

Az Európai Bizottság igyekszik olyan rugalmasan kezelni a helyzetet amennyire csak jogilag lehetséges, hogy csökkentse a járvány negatív hatását a programban részt vevő diákok számára.

A Bizottság szerint az egyes projekteket koordináló tagállami ügynökségek vis maiorra hivatkozva akkor is folytathatják az ösztöndíjak kifizetését, amikor a programok félbeszakadtak, illetve elhalaszthatják a programokat 12 hónappal, és megtéríthetik a résztvevők extra költségeit.

Az Erasmus+ az oktatást, a képzéseket, a sportot és a fiatalokat támogatja Európában. 1987-ben egy diákcsere-programként indult, 2014 óta pedig tanároknak, gyakornokoknak és önkénteseknek is ajánlanak lehetőségeket, minden korosztályban. Az elmúlt 30 évben több mint 9 millióan vettek részt az Erasmus+ programban, jelenleg 33 országban van erre lehetőség. 

Magyarországon az Erasmus+ programok koordinációját ellátó Tempus közalapítvány honlapján lehet hasznos információt találni a programok változásairól.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Európai Parlament, Erasmus Hallgatói Hálózat

 

2017 Kidsnews | All rights reserved