Elérkezhet az egyszer használatos műanyag vége Magyarországon?


Kovács Barna (18éves) - 7 hónapja

Az Innovációs és Technológiai minisztérium szerdán benyújtott egy törvénytervezetet az Országgyűlésnek, mely megtiltaná az egyszer használatos műanyageszközök, – beleértve az egyszer használatos műanyagzacskók – valamint a biológiai úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát.

A Boros Anita által tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a törvény január 1-én lépne életbe, ami azt jelenti, hogy Magyarország az uniós előírásnál korábban hozná meg ezt a döntést. Szigorúbb is lenne az előírás az uniós szabályozásnál, ugyanis a műanyagból készült zacskókon kívül érintené az egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is.

A szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, hogy a betiltott termékek gyártóinak alternatív termékek gyártását javasolják, amihez forrást is biztosítana a kormány. 2020-tól évi 5 milliárd forintot szánnának az érintett cégek támogatásra, melyet főként kapacitásbővítésre, új gyártósorok beszerzésére fordíthatnának.

Az államtitkár hozzátette, hogy a gyártók hozzá fognak járulni hulladékgazdálkodással, valamint egyszer használatos műanyag termékekkel ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez.

A tagállamoknak 2025-re gondoskodniuk kell arról, hogy az egyszer használatos műanyagflakonok 90 százalékát begyűjtsek, és bizonyos termékeket olyan címkével kell ellátni, ami ismerteti, például, hogy hogyan kell ártalmatlanítani, és milyen káros hatása van a környezetre.

Boros Anita elmondta, hogy az uniós szintű szabályok Európa tengereiben, tengerpartjain leggyakrabban előforduló egyszer használatos termékek forgalomba hozatalára, valamint a tengerekben hagyott halászeszközökre terjednek ki.

Az óceáni hulladék 85 százaléka műanyag, ezek az egyszer használatos termékek együtt az összes tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki. Vannak további kötelezettségek is a tagállamokra vonatkozóan, például csökkenteniük kell a műanyagból készült élelmiszertároló edények és poharak használatát.

Ez a törvény még sajnos nem jelenti az egyszer használatos műanyagok végét, de fontos lépés ahhoz, hogy egyszer talán véglegesen kiszoruljon a piacról.

Frissítés:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved