Folytatódik a baby boom a hazai állatkertekben


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Szegeden az idei év első nagy szenzációja volt a kassai és az innsbrucki állatkertekből érkező hím és nőstény zerge szülők érkezése után, a május közepén megszületett az első hazai állatkerti zerge.  A kecskeformájú párosujjú patás Európa magashegységeiben él, egészen az Alpoktól a Kaukázusig, így itt a szomszédban, a Kárpátokban is. A gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mássza meg a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának.

Forrás: Szegedi Vadaspark

Legelterjedtebb alfaja az alpesi zerge, viszont egyes elszigetelt alfajai, mint a tátrai és a dél-franciaországi kartauzi zerge veszélyeztetettnek számítanak. Ferenc József császár nagylelkű ajándékozásának köszönhetően Európán és Kis-Ázsián kívül még Új-Zéland déli szigetén is élnek zergék. Bár a történelmi Magyarország területén is éltek, ennek ellenére ismeretlen fajnak számít nálunk, hiszen valahogy kimaradtak a hazai állatkerti gyűjteményekből. Ezért is számít kiemelt zoológiai eseménynek, hogy Szegeden is született zergegida.- adta hírül a Szegedi vadaspark közleményében.

Debreceni állatkert a parlagi szamárménese újabb gyarapodásának örülhetett, miután az elmúlt két hónapban immár második alkalommal számolnak be egészséges utód születéséről. Az életerős és kifogástalan étvágyú kis csődör május 7-én, Gusztáv napján jött világra egy bő év vemhességet követően, így gondozói a Guszti névre keresztelték. E nyugodt vérmérsékletű, ugyanakkor intelligens és jól tanítható állatokkal nemcsak kifutójukban, hanem a jeles alkalmakor útjára induló, idén megújult külsejű csacsifogat dolgos szekérhúzóiként is találkozhat majd a nagyközönség. A sokat játszadozó és napfürdőző csikóval kibővült szamárcsapatot a Vidámpark területén található karámban tekinthetik meg a látogatók.

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban pedig a közelmúltban született fehérpamacsos selyemmajomnak, más néven közönséges selyemmajomnak (Callithrix jacchus) örülhet a parkba látogató nagyközönség . A Dél-Amerika keleti részén őshonos fehérpamacsos selyemmajmok (Callithrix jacchus) 2-13 fős családi csoportokban élnek. A család többnyire a szülőpárból és azok utódaiból áll.  A kölykök mintegy 5 hónapos vemhesség után jönnek a világra. Az utódnevelés során a szülők között igazi munkamegosztás figyelhető meg, hiszen az anya az első pár napot követően tulajdonképpen csak a szoptatás idejére veszi magához a kölyköket, az idő nagy részében az apa hordozza magán az utódokat. Az idősebb kölykök is kiveszik részüket az újszülöttek nevelésében, hiszen gyakran megfigyelhető, amint időnként ők is a hátukon hordozzák kisebb testvéreiket.

A selyemmajmoknál a hármasikrek születése nem számít ritkaságnak, azonban az, hogy mindhárom kölyök fel is nevelkedjen, az már annál inkább. Az egyébként is apró termetű főemlősök számára ugyanis a testméretükhöz képest elég nagytermetű utódok felnevelése hatalmas energiabefektetést igényel a szülők részéről, ezért az esetek többségében csak két kölyköt tudnak sikeresen felnevelni. A Miskolcon élő pár azonban tavaly is sikeresen nevelt egyszerre három kölyköt, és a most egyhónapos utódok is rendben fejlődnek, köszönhetően annak is, hogy a természetes csapatösszetételnek megfelelően az idősebb kölykök is a családdal maradtak, akik így segíteni tudják szüleiket az utódnevelésben.

Az április utolsó napján világra jött kölykökkel együtt, akik tehát éppen gyermeknapon lesznek egyhónaposak – így most már 11 főt számlál az állatkertben élő selyemmajom csapat létszáma.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Miskolci Állatkert és Kultúrpark; Szegedi Vadaspark; Nagyerdei Kultúrpark

2017 Kidsnews | All rights reserved