Hogy maradj épségben két keréken? – Mire kell ügyelned az utakon a KRESZ szerint


Kovács Barna (18éves) - 8 hónapja

Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a bicikli nem csak sporteszköz, hanem kiváló szolgálatot tesz a közlekedésben is. A környezetvédelem, a dugók elkerülése, és most még a koronavírus is arra ösztönözhet minket, hogy válasszuk a kerékpározást, ha valahová el kell mennünk. Jó azonban tisztában lennünk azzal, hogy a biciklizés nem veszélytelen, és szabályok is vonatkoznak ránk, melyeket betartani közös érdekünk. Magyarország szépen lassan bekerül a kerékpáros nemzetek közé, ami azonban azt is magával hozza, hogy megnövekszik a biciklisbalesetek száma.

Az elmúlt években minden tizedik személysérüléssel járó baleset okozója kerékpáros volt, ami borzasztó, pláne, ha belegondolunk, hogy a KRESZ ismeretével valószínűleg jelentős részük elkerülhető lett volna.

 Két részes cikksorozatunk második részében a kerékpározás mikéntjével foglalkozunk.

Na de hol közlekedhetünk biciklivel?

Nos, természetesen a legkézenfekvőbbek, és talán legbiztonságosabbak a kerékpárutak, ideértve most minden formájukat (kerékpársáv, kerékpáros nyom, stb.). Ezeken kívül a bicikliseknek az úttesten kell közlekedniük.

Ebből következik, hogy járdán biciklizni a KRESZ szerint szabálytalan. A 12 évnél fiatalabbak esetében van egy kis engedmény, főútvonal mellett használhatják a járdát, valamint mindenki által használható a járda, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan.

Én személy szerint nem javaslom, hogy kezdő kerékpárosként bárki is forgalmas utakra kanyarodjon, mert kifejezetten ijesztő, és veszélyes ott biciklizni, ha az ember nem elég gyakorlott.

Véleményem szerint, először bicikliutakon kell elkezdeni közlekedni, és csak a nagyon gyakorlott biciklistáknak szabad kimerészkedni az autók közé.

Tilos még biciklizni autópályán, autóúton, és buszsávban. Fontos kiemelni, hogy az egy irányú utcákba sem hajthatunk be biciklivel szemből, kivéve, ha azt külön tábla jelzi.

A biciklisekre ugyanazok az elsőbbségadási szabályok vonatkoznak, mint a többi járműre. Zebránál a gyalogosnak mindig elsőbbsége van, ezen kívül a jelzőlámpákra, és az elsőbbségadást szabályozó táblákra, útburkolati jelekre kell figyelni, vagy ha ilyenek nincsenek, a jobbkéz-szabály érvényesül. Ez azt jelenti, hogy meg kell adni az elsőbbséget a jobbról jövő járműnek. Ezeket a szabályokat felülírhatja a rendőrök utasítása, ha – például egy baleset következtében – ők irányítják a forgalmat.

Nézzünk át még néhány fontos szabályt. Tilos biciklizés közben állatot futtatni, a kerékpárunkhoz oldalkocsit, vontatmányt csatolni (ez alól kivételt képez a kerékpáros utánfutó).

Csak 10 éves kor alatti gyermeket szabad szállítani, kizárólag 16 év fölött, és direkt erre a célra gyártott, kerékpárra szerelhető gyerekülésben. Tilos elengedett kormánnyal biciklizni, és más járművel vontatni a kerékpárt. Nem szabad 12 év alatt főútvonalon kerékpározni. Csak olyan csomag szállítható biciklivel, ami nem zavarja a kormányzást. Fontos, hogy lakott területen belül maximum 40 km/h-val közlekedhetünk, lakott területen kívül 50 km/h-val, de csak utas nélkül, és sisakban. Kerékpárúton 30 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, gyalog és kerékpárúton 20 km/h. Mindig kötelező kézzel jelezni az irányváltoztatási szándékot.

Az autók között közlekedők számára van még néhány fontos tanács, amikkel elkerülhető balesetek egy része.

 A legegyszerűbb, ha biciklisként úgy gondolkodunk, mintha mindig a másiknak lenne elsőbbsége.

Így nem érhetnek meglepetések. Ne feledjük, hogy egy autóval szemben mi vagyunk a gyengébb fél.  Ne foglaljunk el egy teljes sávot, de ne is menjünk közvetlenül a patka mellett, hogy az esetleges úthibákat ki tudjuk kerülni. Tartsunk távolságot a parkoló autóktól, és mindig nagyon vigyázzunk kanyarodásnál. Inkább közlekedjetek biztonságosan és lassan, mint hogy az életeteket veszélyeztessétek néhány plusz másodpercért. A legbiztonságosabb továbbra is a bicikliút!

Remélem tanulságos volt átolvasni ezeket a szabályokat, bevallom őszintén én is találkoztam egy-két dologgal, amivel nem voltam tisztában. A kerékpározás az egyik legjobb közlekedési forma, de csak akkor, ha vigyázunk. Mindig nagyon körültekintően biciklizzetek, és figyeljetek arra, hogy lássanak titeket. Használjatok világítást, kerüljétek az autók holttereit, és tartsatok szemkontaktust az autóvezetővel, mielőtt átmentek előttük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

  • Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály tájékoztató
  • Kerékpárosklub Kisokos

2017 Kidsnews | All rights reserved