Hogyan leszek Zero Wastes?! Így született meg az “Eco Coming Out” fogalma


Tigirl (16éves) - 1 éve

Egyre többet hallunk a Zero Waste életmódról, ami annyit tesz, hogy nem termelünk szemetet és nem pazarlunk. Ha jól tudom Amerikából indult ki ez a trend Colin Beavan “No Impact Man”-jével és Bea Johnson nevével jelezett hulladékmentes mozgalommal,  amelyek azon kevés mozgalmak egyike lettek, amelyekkel nem hogy nem szennyezzük a környezetünket, hanem a fenntarthatóbb létre szólít fel bennünket.

Először én is a Colin Beavan-féle kihívásról hallottam, körülbelül két éve. Akkor még nagyon friss és nagyon egyedülálló dolog volt, hogy valaki – ráadásul egy kisgyerekkel – szinte teljesen Zero Waste életmódot folytasson. Mára már egészen kinőtte magát ez a mozgalom, és egyre többen csatlakoznak a nem szemetelők táborához. Nyár végén úgy döntöttem én is szeretnék közéjük tartozni és nagyon örülnék, ha az egész családom átállna.

Zero waste mozgalom alapelvei: 

1, Legkörnyezetbarátibb szemét az, amelyik nem is létezik! – szükségtelen dolgok/csomagolások  elutasítása. 

2, Meglévő vagy  mindenképpen szükséges dolgok újrahasználata. 

3, Lebomló hulladék komposztálása. 

3, Elromlott termékeket javítsd, illetve javítasd meg amíg csak lehet 

Az ECO történet az angliai Eden Projektben kezdődött egy zseniális tárlattal, ami nem a tipikus megríkatós, orángután kölykös videókat nézhettük végtelenítve, hanem elmagyarázták a tetteink következményeit. Nem finomkodva csak egyszerűen, őszintén, ami annyira megfogott, hogy beleástam magam a dologba: blogokat, fórumokat kerestem, videókat néztem a Zero Waste-ről, olyan boltok után kutattam, ahol olcsóbban és csomagolásmentesen tudjuk beszerezni a számunkra szükséges termékeket, vagy azok alternatíváját. Elhatároztam, hogy nem szólok a terveimről a szüleimnek, csak ha felkészültem a témából. (Így született meg az “Eco Coming Out” fogalma Ms. Úszósapkának köszönhetően)

A tényleges “coming out”-ra végül sulikezdés előtt került sor. Egy kellemes vasárnapi ebéd után feltettem nekik a kérdést, hogy mit gondolnak a Zero Waste-ről. Más-más érvelést hallottam, de abban egyetértettek, hogy nem hülyeség, csak a mai világban nem könnyen  kivitelezhető a 100%-os Zero Waste.

Elkezdtem beadagolni nekik, hogy szeretném, ha mi is átállnánk: elmeséltem, hogyan fogalmazódott meg bennem ez a dolog, miért szeretném és hogyan. Először kicsit tartózkodóak és szkeptikusak voltak (főleg akkor, amikor elkezdtem sorolni nekik a spórolási lehetőségeket százalékban kifejezve):

Például ha tömbszappanokat használnánk – és tegyük fel, hogy valami drágább helyről szerezzük be -, még úgy is megspórolnánk az eddiginek (évi kb.100.000 Ft-nak) a 30%-át.

Másik gócpont a mosószer szokott lenni. Eddig nekünk évi kb. 50.000 Ft költséget jelentett a mosópor beszerzése, de ezt mosószódával vagy mosódióval kapásból 95%-os megtakarítást lehet elérni, a házilag készült mosószerről nem is beszélve.

A kedvenc érvem egyébként az alufólia és a folpack ára (kb. évi 8000 Ft), amit kiválthatunk egy egyszeri beruházással, ha veszünk 2 méter vízhatlan, egészségre nem káros összetételű vásznat (2900 Ft/m) és varrunk belőle egyszerű szendvicscsomagolókat.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a természet meghálálja ezt az életmódot: rájöttünk, hogy ezerszer finomabb a gyümölcs, a zöldség, a tej és a hús, ha nem a tömeggyártás termékeit vesszük.

A vásárlás pedig egyáltalán nem lesz hosszabb, ha nem a nejlonszatyrot veszed el, hanem előre készülsz valamilyen táskával – arra viszont figyelni kell, hogy ha szupermarketben vásárolsz vele, látszania kell a zsák tartalmának, különben a kasszás néni csúnyán fog nézni. Összességében akkor is megéri a dolog, mert szerintem cool, hogy teszünk a bolygónkért.

Gondolj bele: egyetlen döntésemmel kábé 1400 kilónyi hulladékkal kevesebb termelődhet, hiszen átlagosan 350-380 kg szemetet termel egy magyar lakos, és mivel négy fős a család, máris négyszer annyival kevesebb a szennyezés.

Neked is ugyanúgy csak egy döntésedbe kerül, hogy megtermeled-e ezt a hatalmas mennyiségű hulladékot (amit sokszor észre sem veszel), vagy inkább a tiszta jövőt választod. Mi ez, ha nem hatalom és felelősség?

Eco Coming Out cikksorozatot is azért indítottuk, hogy olyan tippeket adjunk majd a környezettudatosabb léthez, amit magunk már  kipróbáltunk és a saját tapasztalatainkat tudjuk megosztani veletek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved