Hulladék nélküli palackos víz a jövő?!


Tomi (14éves) - 1 éve

A felesleges szemetelés és műanyaggyártás már egy ideje problémának számít. A tudósok, cégek, alapítványok folyamatosan dolgoznak és igyekeznek megtalálni a megoldást a műanyagprobléméra. A Notpla Limited már öt éve dolgozik egy új technológián, az Ooho!-n, mely leválthatná a kidobható műanyag palackokat. Ma pedig erről lesz szó.

Az Notpla víz csomagolásának a menete a következő: egy adag vizet (vagy egyéb folyadékot) lefagyasztanak, kalcium-klorid oldatba mártják, majd egy speciális, külső borítás kerül (mely algából és hínárból készül). Miután a víz kiolvad, a kis csomagolt folyadék fogyasztásra kész, csak bevesszük a szánkba és kidurrantjuk. Ezt nevezzük az Ooho! technológiának.

Ugyanezzel a módszerrel tudnak csomagolni bármilyen folyadékot legyen szó koktélról vagy bármilyen öntetről, szószról.

A technológia fejlesztésén jelenleg egy 17 fős csapat dolgozik, az egyedi módon csomagolt termékeiket pedig már több futóversenyen és egyéb sportrendezvényen is kipróbálták. A speciális gép, amellyel a termékeiket gyártják, még prototípus, viszont – várhatóan – 2021-től már bérbe is adják az érdeklődőknek.           

Ez eddig szép és jó, de biztosan nem káros az egészségre? A válasz elég megosztó, ugyanis erről még nincs elegendő információnk, annyit tudunk róla, hogy szervezetünkben 4-6 hét alatt lebomlik a természetes anyagokból készült Ooho „fólia”.  Az algák és hínárok pedig várhatóan nem tesznek majd kárt a szervezetünkben.

Ezen technológia igénybevételével pedig csökkenthető lenne a pet palackok használatával együttjáró hatalmas ökolábnyom. Néhány adat viszonyításnak:

8-12 millió tonna plasztikszemét kerül az óceánjainkba évente a becsült adatok alapján, vagyis csak az elmúlt évtizedekben 150 millió tonna műanyag szemetet szórtunk az óceánokba, állítja a Oceans Conservancy.

Nyáron rengeteg tinédzser megy fesztiválokra és sokan el sem tudják képzelni, hogy mennyi szemetet termel egy ilyen rendezvény. Nyomtatott műsorfüzetek, műanyag és papír poharak, PET-palackok, cigicsikkek, nyomtatott jegyek,  szívószálak, műanyag zacskók, csomagolások – és ez még csak néhány a sok közül. Ezzel a megoldással viszont legalább a poharakat és a szívószálakat kihúzhatnánk a listáról.

Ennek ellenére arra is érdemes néhány sort szánnunk, hogy  mennyire higiénikus ez. Igaz, hogy a reklám videó szerint kesztyűben adogatják a kezünkbe, de azt nem tudhatjuk, hogy a mi kezünk mennyi koszt szedett fel a legutóbbi kézmosás óta. Onnan pedig egyenesen a szánkba tesszük.

Annak ellenére, hogy IDÉN lemondták a (nyári) rendezvényeket a koronavírus miatt, ebből a szempontból még később is aggályos lenne bevetni a Notpla-vizet.

Az Ooho! több, mint 800 angol fontot zsebelt be a befektetőitől,  de negatív kritika is érte őket, sokan panaszkodtak a folyadék ízére, vagy a visszazárhatóság hiányára. Előbbit már sikerült megoldani, az utóbbira pedig nem született megoldás. Viszont a fejlesztés még mindig folyik, ha pedig valamilyen újdonság lesz, haladéktalanul jelentkezünk vele egy újabb cikkben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

https://www.notpla.com/

2017 Kidsnews | All rights reserved