Képregény elméletek – Quicksilver legjobb teóriák és érdekességek


Nusi (16éves) - 5 hónapja

A gondolatnál is gyorsabb mutáns sokunk egyik kedvence, akinek karakterét a Marvel moziverzum és a Fox X-menje is felhasználta már a saját filmjeihez. Quicksilver avagy Higanyszál a Marvel képregényekben egy mutáns és Magneto fia, valamint a Skarlát Boszorkány ikertestvére.  A mutációjából adódóan képes olyan gyorsan mozogni, hogy az az emberi szem számára észrevehetetlen (450 m/s).  Természetesen szuper képessége segítségével óvja meg a hétköznapi embereket  gonosztól, vagy éppen ellenkezőleg, mert a karakter elsőérdekessége, hogy hősünk a szupergonoszok közé keveredve rossz oldalon tette le a voksát.

Hősünk pályaválasztási gondjai mellett az egyik legnagyobb fucsasága, hogy a két világban is megjelenő karakter, a Bosszúállók és az X-men filmek Hianyszála ugyan az a személy. mégis a két ábrázolás számos fontos jellemvonásban eltér egymástól. A zavarok tisztázása érdekében, úgy gondoltam, hogy jól jön a kevésbé szakavatott fanoknak, ha kapnak a figurához egy kis mankót.

 A Fox három filmet forgatott, amelyben hősünk szerepel Days of Future Past, Apocalypse,  Dark Phoenix, még a Bosszuállók Higanyszála az őt szerepeltető első filmben meghalt. Korai halálának az lehetett az oka, hogy egyébként vele túl könnyen meg lehetet volna oldani az Age of Ultron történései után felmerülő problémákat.

A két karakter külső jegyekben is jelentősen eltér egymástól, míg Pietro (Avengers) jobban emlékeztet a képregényekben szereplő szuperhősre, addig Peter (x-men) inkább egy antiszociális tinédzserre hajaz.

Az egyik legmeghatározóbb különbség a szuperhős két ábrázolása között a háttértörténetükben rejlik. Pietro élettörténete sokkal meghatóbb és érzelmesebb, mint Peteré. Míg a Bosszúállókból ismert hősünk a szüleit fiatal korában elvesztette és csak a húga maradt neki, akiről haláláig gondoskodik,. Ezzel szemben Peternek dilemmája az apjával kapcsolatos, aki nem tud róla, hogy van egy fia. Az pedig már tényleg csak a hab a tortán, hogy ezt a Fox végül nem varta el a szálat az utolsó filmben, így egy értékes történetszálat hagytak lógva.

Az X-men Quicksilverje viszont sokkal gyorsabb, mint a Bosszúállók szuperhőse. Sokak szerint ez nem bizonyítható tény, hanem elfogultság. A két film, amiben először bukkanak fel a karakterek ( Az eljövendő múlt napjai és az Ultron kora) azonban  pontot tesz a kérdés végére, ugyanis Peter olyan gyors, hogy elkapjon golyókat ezzel megmentve a barátait, ellenben Pietro halálát épp egy golyó záporoltja ki.

Engem azonban jobban foglalkoztatnak az X-men filmek Quicksilverjével kapcsolatos teóriák, mert vele kapcsolatban már rengeteg érdekes ötlet kapott szárnyra, amióta először láthattuk Evan Peters-t Higanyszálként az X-men:Days of Future Past történéseiben.

Az eljövendő múlt napjai talán legjobban sikerült jelenete, amikor a fogolyszöktetés alatt hőseink bajba kerülnek és ennek eredményeképpen egy konyhában, röpködő edények és kések közt lőnek rájuk a Pentagon őrei. Egy gyönyörű slow motion jelenetben láthatjuk, ahogy Peter akcióba lendül, felteszi a fejhallgatóját, amiben a Time in the bottle szólJim Crocetól  és szupergyorsasággal rendet tesz.

 De hogyan tud ilyen gyorsaság mellett zenét hallgatni, vagy egyáltalán figyelni rá?

A magyarázat egyszerűbb, mint ahogy azt az ember gondolná. A zene pont olyan sebeséggel  játszódik le a walkmanből, mint amilyen gyorsan ő fut. Ez úgy lehetséges, hogy a walkman együtt mozog vele, gondoljunk csak bele; amikor valaki az űr határából egy ejtőernyős ugrást tesz speciális ruhában, borzasztó gyorsan –zuhan – mégis halja saját magát beszélni a sisakon belül, hisz az egyszerre mozog vele.

 De az a kérdés még mindig fennáll, hogy egyáltalán, hogyan fogja fel Quicksilver, amit hall?

Ha a golyók, amiket hősünk megpróbál elkapni 2.6 m/s száguldanak és valamelyik őrült rajongó (igen, nálam is van rosszabb) kiszámolta, hogy így kb. 0,006 másodperc áll Peter rendelkezésére, hogy megmentse a többieket, ebből kifolyólag Quicksilver sebessége megközelítőleg 1800 szorosa az átlagos gyaloglási tempónak. Tehát a zene is 1800-szor gyorsabb, mint kéne, mégis hogy érti az ilyen gyors zenét?

 Mint ahogy mi is láthattuk a jelenet Higanyszál szemszögéből lassú, pedig az események gyorsan zajlanak le, ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy Peternek nem csak a teste gyorsul be, hanem a tudata is ugyan olyan gyorsan képes felfogni a körülötte zajló dolgokat, így a zenét is.

El is érkeztünk a kettes számú feltevéshez. Quicksilver tudja manipulálni az időt? A válasz: Nem.

Képes, olyan gyorsan futni, hogy a mások számára pillanatok alatt lejátszódó történéseket, ő lassú folyamatokként érzékeli. De ez nem pont az idő manipulálása? Nem. Attól, hogy neki egy pillanat öt perc, és ezáltal gyorsan tud cselekedni, az idő nem változik, ugyan abban a tempóban halad tovább.

Harmadik érdekesség. Milyen erős Quicksilver? Gondoljunk csak bele, azt a gyorsaságot, ami számára a normális, kibírni csak megfelelő erősségű anyagok képesek. Magyarán a csontozatának elég masszívnak kell lennie, hogy ne törjön el minden egyes szuper gyorssaságú lépésnél. Talán kicsit elrugaszkodott, de szerintem Higanyszál csontozata akár meg is közelítheti Rozsomák adamantium csontszerkezetének keménységét.

A csontok mellett, az izmokat és a külső szöveteket is nagymértékű erőhatás éri. Az izmainak ki kell bírnia azt a terhelést, amit a futásnál fejt ki, szóval szupererős izmokkal kell, hogy  rendelkezzen.

Végül nem feledkezhetünk meg a külső szövetnek, mint a bőrnek is különleges tulajdonságairól. A normális emberi bőrszövet megrongálódna ilyen mértékű behatástól, Peter bőrének tehát elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy hogy ennek a nagymértékű sebességnek a mellékhatásait is kibírja.

Az általam felsorolt érdekességen kívül még rengetek vicces és őrült teória övezi Quicksilvert, amiket lehetetlen lett volna mind egy cikkbe belesűríteni.

Akinek felkeltettem az érdeklődését és eddig nem ismerte részleteiben a karaktert, annak érdemes utána olvasni, mert a képességei és az ezekkel véghez vitt tettei okán Higanyszálnak a legrangosabb Marvel hősök között a helye.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved